Rush op vastgoed doet verkoopprijzen stijgen, maar “binnen twee jaar dalen prijzen met 10 procent”

Vanaf 1 januari is het met de woonbonus definitief gedaan.
unsplash Vanaf 1 januari is het met de woonbonus definitief gedaan.
De rush op het vastgoed heeft ook een invloed op de prijs die de Vlaming ervoor betaalt. Door tijdsdruk doen veel kandidaat-kopers geen moeite meer om af te dingen - in sommige gevallen tellen ze zelfs duizenden euro’s extra neer om op tijd hun droomhuis te kopen en nog snel de woonbonus binnen te rijven. Maar Sven Damen, onderzoeker aan de KU Leuven, zegt vandaag in De Standaard en het Het Nieuwsblad dat het afschaffen van de woonbonus de ­woningprijzen in Vlaanderen over twee jaar met 10 procent zou kunnen doen dalen. Omdat ons budget daalt, zullen ook de prijzen dalen, luidt de theorie. 

Vanaf 1 januari is het met de woonbonus definitief gedaan. In ruil daarvoor worden de registratierechten van 7 naar 6 procent gebracht. Dat voordeel compenseert lang niet de afschaffing van de woonbonus. Maar volgens de regering was het nét die woonbonus die ertoe leidde dat huizen duurder werden. En dat lijkt onderzoeker Sven Damen (KU Leuven) nu ook te bevestigen. "Op basis van ons wetenschappelijk model verwachten we dat de gemiddelde prijs voor een woning in Vlaanderen op middellange termijn 9 à 13 procent lager zal liggen door de afschaffing", zegt hij.

Damen schreef in 2014 al mee aan een studie die aantoont dat de evolutie van huizenprijzen volledig bepaald wordt door de som die potentiële kopers kunnen lenen. Met andere woorden: hoe groter het te spenderen budget, hoe hoger de huizenprijzen. De woonbonus, lagere rente of een hoger inkomen maken het alle drie mogelijk om meer te lenen, en net dat stuwt de woningprijzen de lucht in.

“Twee jaar voor verwachtingen in werkelijke prijzen te zien zijn”

"Gemiddeld duurt het twee jaar voor de verwachte prijsstijgingen of -dalingen ook helemaal in de werkelijke prijzen te zien zijn", zegt Damen. Of die voorspellingen ook zullen uitkomen, valt af te wachten. In 2015 werd de woonbonus al eens hervormd en toen dacht men dat de prijzen tot 8 procent zouden dalen. Maar omdat de rente toen nog flink zakte, konden kopers toch meer spenderen waardoor die daling is uitgebleven.

LEES OOK: Prijzen stijgen door rush op vastgoed: “Kopers proberen zelfs niet meer af te dingen”
258 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Brecht Dujardin

  Zal geen 2 jaar duren, en al zeker niet als er een nieuwe eurocrisis (voorspelling 2020) op komst is in de nabije toekomst volgens tal van economen.

 • Rayan El Arami

  Ik ben eens benieuwd om te zien hoeveel van degenen die nu overhaast nog snel een huis kopen, over een paar jaar zwaar in de schulden zitten, waarschijnlijk het huis kwijt zijn en elke cent in acht stukken moeten bijten, omdat ze aan iets begonnen zijn dat ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren.

 • Tine Itterbeeck

  Het is bewezen dat er tussen de theorie en praktijk vaak een gigantisch verschil zit.Het moet nog bewezen dat de prijzen zullen dalen.Makelaars spelen ook hun rol.Hoe duurder het huis,hoe meer ze eraan overhouden.Feit is dat dit een ferme aanval op de portemonnee is van 'starters'.Wie gelooft dat hij beter wordt van 1%korting op de registratie ipv de woonbonus,moet dringend wakker worden!De arrogantie van die Vlaamse regering!Neen,we zijn niet dom!!

 • frans hertens

  wat een zever! ge ziet zo aan haar wezen dat ze ongelukkig is dus: "zot" doen

 • frans hertens

  een typische paniek reactie. Ze snijden in eigen vel,wie nu verkoopt doet het aan de hoogste prijs! Winst voor de koper? 0,0%.