Ruim 4 op 10 jongeren besteden meer dan een derde van inkomen aan afbetalen hypotheek

ANP XTRA
Zo'n 43 procent van de Belgen tussen 22 en 35 jaar die een eerste woning kopen, besteedt meer dan een derde van zijn maandelijks inkomen aan het afbetalen van de hypotheek. Voor een kwart gaat het om een bedrag tussen de 33 procent en 40 procent van zijn inkomen, in 18 procent van de gevallen gaat het zelfs om meer dan 40 procent van zijn inkomen. 

De 33 procent-grens geldt als stelregel om niet in de financiële problemen te komen, maar mag volgens AXA niet worden overschat. De bank kijkt liever naar het bedrag dat maandelijks overblijft om van te leven, als essentiële parameter. "Voor het beschikbaar inkomen hanteren we een richtlijn van minimaal 1.200 euro per maand voor een koppel en 1.000 euro per maand voor een alleenstaande. Naarmate het inkomen stijgt, vermindert ook de relevantie van de 1/3de regel", aldus de bank.

Betaalde prijs

Uit de rondvraag blijkt nog dat bijna zeven op tien jongeren minder dan 300.000 euro betaalden voor hun eerste woning. Er zijn wel grote regionale verschillen: in Vlaanderen betaalde 37 procent tussen de 200.000 euro en 300.000 euro, terwijl in Wallonië de helft van de jongeren minder dan 200.000 euro besteedde aan zijn eerste eigen stek.

Driekwart kon binnen zijn budget blijven, een kwart ging er dus boven. Ofwel omdat men de ideale woonst had gevonden die men niet wilde laten schieten, ofwel omdat het vooropgestelde budget niet haalbaar bleek. Van zij die hun budget overschreden, deden de meesten een beroep op de bank of spaargeld. Een kwart zocht hulp van ouders.

Om toch binnen het budget te kunnen blijven, doen jongeren ook toegevingen. Dertig procent neemt genoegen met een pand met een mindere staat van afwerking, terwijl men ook over het soort woning (vrijstaand, halfopen of rijhuis) vaak water in de wijn doet. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  1000 euro beschikbaar inkomen voor een alleenstaande, 1200 voor een koppel, dat is wel echt op een houtje bijten en dan 500/600 p/mnd afbetaling? Wat voor'n huis gaat dat al zijn? Bestaan die überhaupt?

 • Emi De graeve

  Zelf leren klussen kan je heel veel geld doen besparen : minder lenen !

 • Louis Smeekens

  Alles hangt toch af van je inkomen? Wie 2100€ heeft en er 700 of 1/3 uitgeeft, heeft maar 1400€ meer over. Wie 3000€ heeft en er 1000 uitgeeft, heeft nog altijd 2000 over. Toch een verschil van 600€ extra. Dit loopt exponentieel op. En het is niet omdat iemand gezamelijk 6000€ ontvangt dat ze er persé 2000 uitgeven aan een woning.

 • Theo Wuyts

  Bij ons is het nu bijna 50 jaar geleden (1971) dat we een lening afsloten, wel... toen was het ook al dezelfde spelregels, ook bij onze vrienden. 1/3 van het inkomen was het max. dat gespendeerd mocht worden aan een lening van het huis. Maar.. wij hebben het geluk gehad dat toendertijd elk jaar de index 2 a 4 maal per jaar ons loon deed stijgen. Dat zie ik nu niet meer zo direct gebeuren.

 • raf peeters

  Lijkt me totaal geen probleem als je de huidige % voor de leningen bekijkt en wat is 1000€/maand als je inderdaad 3000€ binnen krijgt iedere maand met veelal nog een wagen geschonken door de werkgever.