Ruim 4,5 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven in januari

BELGA
In januari zijn in België 47.324 nieuwe personenwagens ingeschreven, een daling met 4,56 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat melden sectorfederatie Febiac en de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Febiac verklaart de daling door het feit dat januari een werkdag minder telde dan verleden jaar en ziet in de cijfers van januari alvast geen trend. "Integendeel, onze federatie verwacht een volume aan inschrijvingen van nieuwe personenwagens dat op hetzelfde niveau ligt als in 2013 en 2014, met naar onze schatting 485.000 nieuw ingeschreven personenwagens in België voor het hele jaar 2015", klinkt het.

De inschrijvingen van lichte vrachtvoertuigen beginnen het jaar 2015 met een lichte toename met 1,8 procent tot 5.592 lichte vrachtvoertuigen. Het is de categorie van vrachtvoertuigen tot 16 ton MTM die de sterkste start van het jaar kende: 166 inschrijvingen of de helft meer. Anders is het gesteld met inschrijvingen van vrachtvoertuigen boven 16 ton MTM. Die verliezen 30,9 procent, al merkt Febiac op dat de markt voor die voertuigen begin 2014 "zeer sterk werd gestuwd door de rush op de laatste beschikbare EURO V-voertuigen".

De gemotoriseerde tweewielers beginnen het jaar 2015 eveneens met een terugval ten opzichte van de resultaten van 12 maand geleden: 1.065 inschrijvingen tijdens de afgelopen maand, in vergelijking met de 1.159 van januari verleden jaar.

Het afgelopen autosalon van Brussel was volgens Febiac een absoluut succes. De federatie benadrukt wel dat het enkele weken tot maanden wachten blijft voor duidelijk wordt welk effect het salon gehad heeft op de inschrijvingen van voertuigen.