Ruim 11.000 aanvragen voor verzekering gewaarborgd wonen

Photo News
In 2017 zijn er in Vlaanderen 11.162 aanvragen ingediend voor de verzekering gewaarborgd wonen. Dat is een lichte daling tegenover de 11.324 aanvragen het jaar voordien. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman.

Wie een hypothecaire lening heeft lopen en zijn job verliest, kan moeilijkheden ondervinden om die hypothecaire lening verder te blijven aflossen. Met de verzekering gewaarborgd wonen, kunnen burgers zich kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Na een periode waarin het aantal aanvragen piekte, meer bepaald 2014-2015 (met respectievelijk 16.194 en 14.652 aanvragen), viel het aantal aanvragen in 2016 terug naar 11.324. Vorig jaar stabiliseerde het aantal zich op 11.162. Daarvan werden er 9.242 goedgekeurd.
De voornaamste redenen om een aanvraag te weigeren hebben te maken met het niet voldoen aan de tewerkstellingsvoorwaarden, de te hoge verkoopwaarde van de woning of het laattijdig indienen van de aanvraag.

Het grootste aantal aanvragen komt uit Antwerpen (3.199). Veruit het laagste aantal komt uit Vlaams-Brabant (1.198). Dat is ook al jaren zo. "Dit kan verklaard worden door de hogere woningprijzen in Vlaams-Brabant", staat te lezen in het antwoord van minister Homans. Woningen met een waarde van meer dan 320.000 euro (of in bepaalde regio's 368.000 euro) komen sowieso niet in aanmerking voor de verzekering.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dian Jans

    Dankzij die verzekering heeft mijn zoon het aangedurfd om helemaal alleen een mooi nieuw huis te kopen.Goede job maar als hij zonder werk valt zou het een probleem zijn, nu dus niet. Deze verzekering bestaat trouwens al heel veel jaar en zal nu jonge mensen de kans geven iets te kopen, ook als ze alleen blijven!!!

  • Leo Duym

    Een kosteloze verzekering? M.a.w. de belastingbetaler betaalt voor wie hoger sprong dan zijn stok lang is. Ik huldig het principe dat wanneer je een financieel avontuur aangaat, je moet denken aan alle tegenslagen die je kunnen overkomen. Toch vind ik een verzekering voor gewaarborgd wonen een goed zaak, maar dan niet gratis. Een arme die geen lening kan krijgen om een huis te kopen, betaalt immers mee voor wie dat wel kan.