Roltabak en sigaretten krijgen neutrale verpakking

In Frankrijk liggen de neutrale verpakkingen al langer in de rekken. Het logo op een pakje sigaretten wordt er vervangen door een gezondheidswaarschuwing en schokkende foto's van tabaksgerelateerde ziektes.
EPA In Frankrijk liggen de neutrale verpakkingen al langer in de rekken. Het logo op een pakje sigaretten wordt er vervangen door een gezondheidswaarschuwing en schokkende foto's van tabaksgerelateerde ziektes.
Er komt een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten in ons land. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) meldt dat ze daarover een akkoord heeft bereikt binnen de federale regering. De maatregel moet helpen om het roken terug te dringen.

"Dit is een zeer belangrijke beslissing die we vandaag nemen. De verpakking van sigaretten en roltabak onaantrekkelijker maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak, dat blijkt ook duidelijk uit buitenlandse voorbeelden. Onze administraties gaan nu meteen aan de slag, zodat we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren in ons land", zegt De Block. 

Europa legt een neutrale verpakking op aan alle lidstaten vanaf 2020, maar ons land voert het dus nu al in. België volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Ierland. De neutrale verpakking zal gelden voor sigaretten, roltabak en waterpijptabak.

Antitabaksmaatregelen

De neutrale verpakking kadert in het antitabaksbeleid van De Block, met als doelstelling om het aantal rokers dit jaar terug te brengen onder de 17 procent. Daartoe werkte de minister al verschillende maatregelen uit. Zo breidde ze de Controledienst voor Tabak en Alcohol uit, verhoogde ze de accijnzen op tabaksproducten al twee keer deze legislatuur en werkte ze een wettelijk kader uit voor de e-sigaret. Onlangs werd via het parlement ook een verbod op roken in de wagen uitgewerkt.

Politieke spelletjes

De aanloop naar dit akkoord liep niet van een leien dakje. Hoewel iedereen voorstander was van een neutraal pakje, koppelden N-VA en CD&V er een voorstel aan om de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten te verhogen van 16 naar 18 jaar. Voor De Block was dat een brug te ver. "Als je op 16 jaar oud genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om sigaretten te kopen? Allez allez, op 16 jaar ben je volwassen", liet ze een jaar geleden nog optekenen in deze krant.

De Stichting tegen Kanker noemde dit soort politieke spelletjes "jammer voor de volksgezondheid", maar nu is de regering toch tot een consensus gekomen.

Dagbladhandelaars eisen compensaties

De sector van de dagbladhandelaars betreurt dat de federale regering het neutrale sigarettenpakje wil invoeren. In een gezamenlijk persbericht noemen de vakverenigingen Prodipresse en Perstablo de beslissing "emblematisch". Volgens hen zal de maatregel "niets veranderen aan het gedrag van rokers". Integendeel, de ingreep kan volgens de verenigingen wel eens de doodsteek zijn voor de laatste buurtwinkeltjes. De sector dringt aan op compensaties.

De twee vakorganisaties verwijzen naar studies die in Frankrijk zijn uitgevoerd en die volgens hen allesbehalve duidelijk zijn over het effect van het neutrale pakje op het tabaksgebruik. Ze vinden ook dat de minister van Volksgezondheid zich voor haar beslissing baseert op "onbekende studies" met "veel inconsistenties op het vlak van data en met gedeeltelijke informatie".

De organisaties betreuren verder dat zij niet betrokken zijn geweest bij het overleg en voorzitters Xavier Deville (Prodipresse) en Yannick Gyssens (Perstablo) vragen zich af of de regering ook compensaties voorzien heeft voor de betrokken dagbladhandelaars. Volgens hen zal de maatregel voor de handelaars zeker een impact hebben op hun werk. Zij schatten dat hun werkdag met minstens een half uur zal verlengen "bovenop de gebruikelijke 12 uur per dag die men al doet".

Photo News222 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roy Cooks

  En de hypocriete lafaards hebben niets liever dan dat er zoveel mogelijk wordt gepaft om de staatskas te spekken. Moest iedereen de sigaret links laten liggen, beklaag ik de automobilist, want dan zullen de gieren uit de Wetstraat zich op hem storten..

 • Lodewijk Placklé

  Zolang de kop van De Block er niet op staat gaat het nog

 • joseph dijck

  Begin jaren 70 legerdienst gedaan in de BSD,dus Duitsland we hadden recht op 1 pakje van 25 sigaretten per dag aan taxfree prijs, dus betalend.Op een gegeven ogenblik komen er een nieuwe lading rantsoen sigaretten binnen en worden de oude gewoon uit gedeeld .en dat waren ook neutrale pakjes ,namelijk in het KAKI legerkleur.

 • Cynthia Mingers

  Wa maakt het pakje nu uit?! NIETS!! Als er sigaretten inzitten is het goed eh :D pakje gaat toch de vuilbak in. Bende zievereirs beter hun tijd in wa anders steken. Da word daar dan voor betaalt ;D goed zo Maggie!!!!

 • Emil Vasile

  Denken die nu echt dat ik rook of het roken laat doormiddel van in welk doosje men sigaret steekt? Zelfs men zoon van 9 moest hier mee lachen en hij is zwaar tegen roken.