Exclusief voor abonnees

Rente op woonleningen nooit zo laag: is de variabele rentevoet nog interessant? Onze expert berekent de verschillende scenario’s

Beeld ter illustratie.
ANP XTRA Beeld ter illustratie.
Dat de rente historisch laag staat, is allerminst nieuw. Evenmin dat dat voor spaarders een slechte zaak is, terwijl het als muziek in de oren klinkt voor wie geld leent om een huis te kopen. Nieuw is wel dat die woonrente de voorbije maanden en weken nog verder naar beneden is gezakt, en dat tot de laagste niveaus ooit. Dat zet veel kopers ertoe aan om met vaste rentevoet te lenen. Heeft een variabele rente dan totaal géén zin meer? 

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Is mij niet duidelijk hoe de banken hier werken. Maar in Nederland heeft een lagere intrest tot gevolg dat je een lager bedrag kan lenen. Omdat je minder intrest betaalt kan je minder intrest fiscaal inbrengen. Dat heeft dan weer een invloed op je inkomen en daardoor wordt het maximale bedrag dat je kan lenen kleiner.

 • Raoul Hoylaerts

  en nooit waren de vastgoedprijzen zo hoog.simpel,hoe goedkoper de lening,hoe duurder het huis.en het duurder worden stijgt sneller dan de leningen dalen.hoog tijd dat verhuur en verkoopprijzen aan banden worden gelegd.

 • Dominique Hermys

  Christel. Ik ben niet negatief, heb vroeger genoeg geleend toen ik jong was. En toen waren de leningen niet goedkoop. Ze mogen van mij allemaal goedkoop lenen, niets op tegen. Vind het zelf ook heel goed. Mijn zoon heeft een bouwgrond gekregen. En volgend jaar verkoop ik mijn appartement. Dus de leningen mogen laag blijven van mij, maar de banken maken winst genoeg en dat is voor de spaarder triestig. Ga dat geld opsouperen aan een appartement in het buitenland en vertrekken.

 • wim rooyakkers

  En toch is het voor de starters moeilijk om een woonlening te krijgen,nu de rente zeer laag is, zou een starterslening 100% moeten zijn.en dat zou een boost op de woningmarkt zijn.

 • Sjonny Martero

  Eind de jaren tachtig en begin negentig moesten we lenen tussen de 7 en 9 procent. En nu brengt ons spaargeld niets op. Integendeel. En het pensioen komt er aan en het is ook al minder.