Rente historisch laag: ideaal moment om een huis te kopen?

Shutterstock
De tarieven voor een woonkrediet blijven historisch laag. De gemiddelde vaste rente op twintig jaar bedraagt nu 1,73%. Het ideale moment om een woning te kopen, zo oordeelt de Belg. Maar is dat wel altijd het geval?

Het gemiddelde rentetarief voor een woonkrediet halveerde de afgelopen vijf jaar. Wie nu minstens twintig procent van de lening zelf financiert, duikt veelal onder de twee procent. Onze bezoekers getuigen zelfs over nog scherpere voorwaarden, met een rentevoet van 1,28% als uitschieter. In combinatie met de fiscale voordelen van een woonkrediet lijkt het voor de Belg wel nu of nooit om zijn bouw- en verhuishonger te stillen. De Belgische notarissen voerden het eerste kwartaal van 2019 een recordaantal vastgoedtransacties uit. Het aantal steeg met maar liefst acht procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Tip: Bekijk hier de allerlaagste rentes voor woonleningen

Hogere huizenprijzen

Of die kooplust altijd aangewezen is, hangt in grote mate af van de woningprijs. De mediaanprijs in ons land voor een gesloten of halfopen bebouwing bedroeg vorig jaar 200.000 euro. Voor een open bebouwing betaalde u gemiddeld 285.000 euro. Appartementen kostten 182.000 euro. De prijsstijgingen voor de drie woningtypes bedroegen ten opzichte van 2017 respectievelijk 5,3%, 2,9% en 2,5%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kende de sterkste prijstoename, gevolgd door Vlaanderen en Wallonië. De prijzen stegen in 2018 sneller dan de inflatie (2,05%). Al lijkt er een kleine kentering ingezet. De gemiddelde prijs van een huis in België zakte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent ten opzichte van eind vorig jaar.

De forse stijging van de woningprijzen vlakt het voordeel van de lagere rente dus in grote mate of zelfs volledig uit. Dat valt te verklaren door het principe van de communicerende vaten. Uit vrees voor een renteverhoging hopen veel mensen nu te genieten van de lage rentevoeten. Die verhoogde vraag duwt de woningprijzen de hoogte in. De verkoper, makelaar of bouwfirma weet maar al te goed dat u tegenwoordig van voordelige rentetarieven geniet en zal die ook in zijn prijscalculatie opnemen.

Afgeleide producten

Wie bij een bank informeert over een hypothecaire lening krijgt niet meteen het voordeligste rentetarief voorgeschoteld. Vaak komt de financiële instelling pas met een lagere hypothecaire rente over de brug wanneer u bij haar ook een brand- en schuldsaldoverzekering afsluit. Aangezien de bank door de lage rentevoet nog weinig winst maakt op een woonkrediet, hoopt zij dat via de afgeleide producten enigszins te compenseren. Wat u wint bij een goedkope lening, kunt u daar dus voor een stuk opnieuw verliezen.

Vergelijken en onderhandelen

De consument houdt bij voorkeur altijd het totaalplaatje voor ogen. De lage rentevoet vormt een mooi stimulans, maar mag niet verblindend werken. U doet er goed aan voor zowel de aankoop van uw woning, de rentetarieven als de brand- en schuldsaldoverzekering de beste voorwaarden te vergelijken en te onderhandelen.

Tip: Bekijk hier de beste tarieven voor woonleningen van het moment.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Hou rekening met alle kosten van uw woonkrediet

Woonleningen blijven te goedkoop

Banken verstrekken record aan woonleningen

Bronspaargids.be
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean petermans

  Rente historisch laag: ideaal moment om de woning/ appartementprijzen te verhogen.

 • Christian Alex

  Voor wie leent met variabele rentevoet kan de intrest maximaal twee keer de intrest in het begin belopen bij aanpassing. Voor wie tegen vaste rentevoet leent, blijft die dezelfde gedurende de tijd van de lening. Vele mensen lenen helemaal niet en van nog meer mensen is het huis afbetaald. Er is echt geen enkele reden te veronderstellen dat de prijzen zouden inzakken wanneer de intresten plots zouden stijgen. Dat laatste is trouwens zeer onwaarschijnlijk.

 • Maya Debie

  Een huis kopen in Belgie? Nu? Goed zot. btw 21%. Een vijfde voor de staat,zonder de btw op alle materialen te rekenen. Men heeft ooit uitgerekend dat 75% van uw bouw terug naar de staat vloeit.Als de bouw stil valt, dan gaan ze de btw wel terug naar 6% moeten brengen! En de kosten van uw lening? En dan sta je nog met je huis op een miezerig lapje grond.

 • jef Bastieans

  nog een 3 tal jaar nu de goedkope leningen t waar zijn voor de werknemers en dan blijkt dat als ze hun werk verliezen massaal hun schulden niet kunnen aflossen. ik hoop niet op een nieuwe financiele crisis al is die wel reeel om de X aantal decennia, maar wel een instorting van de vastgoedprijs tussen 5 en 20 %

 • tim janssens

  Instorten? Als grondstoffen massief goedkoper worden, maar dat gebeurt niet. De acceleratie in verkopen, heeft nog een reden die ik nergens lees. Perfect voor mij, nog enkele buildings erbij dit jaar voor ons.