Rente blijft historisch laag: wat betekent het voor uw geldbeugel?

De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen.
Shutterstock De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen.
De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan dat ze de beleidsrente nog minstens tot eind 2019 handhaaft op het huidige historische lage niveau van 0%. Maar wat betekent dat voor uw geldbeugel?

De hoofdtaak van de ECB omvat het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied, om de koopkracht van de gemeenschappelijke munt in stand te houden. Ze mikt daarvoor op een inflatie van 2 procent. Een opgave die Mario Draghi, de huidige president van de ECB, al heel wat kopzorgen heeft bezorgd. Hij dreigt een uniek record neer te zetten, aangezien hij gedurende zijn ambtstermijn van acht jaar de beleidsrente geen enkele keer heeft verhoogd.

Tip: Vergelijk hier de top 10 spaarrekeningen met de hoogste basisrente.

Op de recente bestuursvergadering pijnigde de ECB zich de hersenen over hoe ze de lage economische groei en inflatie kan opkrikken. Naast het verstrekken van kredieten aan de commerciële banken beschouwt de ECB ook de beleidsrente als een belangrijk instrument. Ze blijft minimum tot 2020 gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0%. Dat heeft ook een impact op uw spaarboekje en woonkrediet.

Sparen: bodemrentes behouden

De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen, aangezien ze zelf goedkoop geld ter beschikking krijgen van de ECB. Bovendien knabbelen de lage hypotheekrentes aan de winsten die de banken uit woonleningen genereren, zodat ook daar weinig ruimte is om iets door te schuiven naar de spaarders. Dat alles doet vermoeden dat onze spaarrekening de komende maanden niet meteen gouden tijden zal beleven. 

TipVergelijk hier spaarproducten die een veelvoud van de minimumrente opleveren.

Kredieten blijven ‘goedkoop’

Bij een lage rente kunnen bedrijven en consumenten goedkoper geld lenen. De ECB wil op die manier investeringen aanmoedigen. Bovendien tempert de inflatie de rente. Die stijgt nauwelijks en klokte in januari af op 1,38 procent. Dat is nog een eind verwijderd van de ongeveer twee procent die de ECB beoogt.

Het lijkt er dus sterk op dat de rente voor een woonkrediet weinig tot niet zal stijgen. De gemiddelde Belgische rentestand van woonleningen met een looptijd van twintig jaar schommelde het afgelopen jaar tussen 1,5 procent en 2 procent. Wie nu bij de bank aanklopt, mag dus eenzelfde percentage verwachten. Vergelijk hier welke prijs kandidaat-kopers recentelijk hebben onderhandeld.

Lees ook:

Vijf redenen om uw bankier ontrouw te zijn

Minder bekende banken bieden vaak hoogste spaarrentes

Hoe verdient u nog geld met uw hypotheek?

Bronspaargids.be
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Jonkers

  Vooral de mensen die "iets" opzij gezet hebben tijjdens hun 45 jaar werken zijn hiervan de dupe. Gedaan met kleinkinderen weekje zee.......

 • Jan Van Rompaey

  Iemand met een dik pensioen, die kan nog sparen. De anderen moeten van armoede hun spaarboekje plunderen.

 • Theo Beyens

  Daardoor is huur en koop vastgoed zo duur . Veroorzaakt door de makelaars. Bij +- 6 % rente krijgen ze niets meer verkocht aan deze prijzen .

 • Leo Marien

  Snap het probleem niet, het zijn prachtige tijden. Intresten op spaarboekjes zijn (waren) altijd al lager dan de geldontwaarding (inflatie), alleen is er nu een groot verschil tov. vroeger. Als je nu jaarlijks +2% op aandelen behaalt dan ga je er reeds op vooruit. In de tijd dat je 6% op je spaarboekje kreeg moest je al 8% op aandelen halen. Ook de leningen zijn (spot) goedkoop. Iemand die nu nog klaagt ????

 • Gilbert Van Leeuwen

  Er is gewoon een sluipende manier gevonden om ons geld af te pakken. We weten verstandelijk dat de inflatie groter is dan de rente, maar het bedrag op de spaarrekening verandert toch niet ?