Regering laat aansprakelijkheid Electrabel onderzoeken om verbruikers eventueel te compenseren

Minister Marie Christine Marghem.
Photo News Minister Marie Christine Marghem.
De federale regering laat de energiewaakhond CREG onderzoeken in welke mate de onbeschikbaarheid van kerncentrales in ons land de energieprijzen naar omhoog duwt. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) laat intussen juridisch uitzoeken of Electrabel in dat geval aansprakelijk gesteld kan worden en de verbruikers kan compenseren. Dat heeft premier Charles Michel gezegd na afloop van de ministerraad. 

Omdat verschillende kerncentrales buiten dienst zijn, dreigt er deze winter een energietekort. Minister Marghem zoekt naar oplossingen om dat tekort op te vangen. "We werken zeer hard om de zekerheid te hebben dat de bevoorrradingszekerheid er is", zegt Michel.


De regering laat de aansprakelijkheid van Electrabel onderzoeken. Bedoeling is om "alles te doen opdat Electrabel wel zijn verantwoordelijkheid neemt, ook voor wat betreft de effecten op de prijzen en desgevallend voor een compensatie voor de verbruikers".
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Verhoeven

  En door de btw naar 6% te brengen zal er plots elektriciteit genoeg zijn misschien Patrick Martens? 95% van ons verbruik is voor luxe, slechts 5% voor basis, dat is één lamp in elke ruimte en verwarming en warm water, al de rest pure luxe die we zodanig gewoon zijn dat we het als basis gaan beschouwen... elektrische poorten? rolluiken? sfeerverlichting? muziekinstallatie? tv? computers? huishoudelectro?...enz allemaal comfort en luxe toch?

 • jo vandenberghe

  Een land dat zonder stroom zou kunnen vallen?En dat in de beschaafde wereld?De verantwoordelijkheid van deze die het voor het zeggen hebben.Dus gebuisd,nogmaals.

 • Marc Verlinde

  als de regering in 2025 geen nucleaire energie meer wil dan moeten we leren leven met stroomschaarste en uitval, ze hebben vergeten om een vervanger te zoeken.....nieuwe gascentrales? Electrabel weet ook dat het over 7 jaar voorbij is dus ze doen nog juist het nodige onderhoud aan deze versleten centrales.

 • Patrick Martens

  Dat de regerings eens begint met 6% BTW te heffen op elekriciteit ipv 21%. Energie is een basisbehoefte, geen luxe dus 6%.

 • Francinne Declerque

  De enige aansprakelijke is de regering en haar voorgangers, die de bouw van nieuwe centrales hebben tegengehouden.