Proximus moet nieuwe glasvezelnetwerk openstellen voor concurrenten

BELGA
Het nieuwe glasvezelnetwerk van Proximus, dat geleidelijk aan het kopernetwerk vervangt, moet opengesteld worden voor concurrerende operatoren die toegang vragen. Dat heeft de CRC (de Conferentie van telecommunicatie- en mediaregulatoren: het BIPT, de CSA, de Medienrat en de VRM) beslist. Volgens de regulatoren is er nog steeds een gebrek aan concurrentie op de markten voor breedbandinternet en omroep. Ook de Europese Commissie erkende recentelijk dat er een concurrentieprobleem is in ons land.

De CRC stelt vast dat Proximus, Telenet, Brutélé en Nethys "nog steeds een aanmerkelijke marktmacht hebben op de wholesalemarkten (de verkoop van diensten aan operatoren)". De regulatoren oordelen daarom dat de netwerken van Proximus, Telenet, Brutélé en Nethys open moeten blijven voor concurrerende operatoren die toegang vragen.

Volgens de regulatoren zijn er op de breedband- en televisiemarkten toetredingsdrempels, worden grote operatoren niet aangespoord om met elkaar te concurreren waardoor de prijzen blijven stijgen, en zou er zonder regulering nog minder keuze zijn voor de gebruikers. "Voor de consumenten die 'bundels' kopen, stijgt de prijs regelmatig, ook al is deze vaak veel duurder dan in de buurlanden", aldus de CRC, die daarom maatregelen neemt.

Evenwicht garanderen

De wholesaleprijzen (toegangsprijzen die de alternatieve operatoren betalen aan Proximus of de kabeloperatoren) verminderen, in sommige gevallen tot 20 procent en dit vanaf augustus 2018. De CRC benadrukt ook dat de toegangsvoorwaarden op verschillende manieren verbeterd worden en dat in de mogelijkheid voorzien is om de regulering geografisch gezien te differentiëren.

De maatregelen van de CRC moeten voor de komende jaren een evenwicht garanderen tussen het versterken van de concurrentie enerzijds en het stimuleren van de investeringen anderzijds.

Concurrentie push geven

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) reageert tevreden op de nieuwe marktanalyse. "Dit moet de concurrentie op de breedband- en tv-markt een nieuwe push geven. En dat is hoognodig. Consumenten betalen vandaag in ons land teveel aan telecom."

"Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat geeft aan dat de prijzen in onze buurlanden de voorbije twee jaar tussen de 2 en 13 procent daalden, terwijl ze in ons land met meer dan 6 procent stegen. Enkel meer concurrentie kan dat ombuigen", zegt De Croo. "We hebben lagere prijzen, kwaliteitsvolle netwerken en meer concurrentie nodig. Dat doen we niet door een nieuw staatsbedrijf op te richten zoals sommigen vandaag nog voorstelden, wel door werk te maken van open netwerken en meer spelers op de markt die de consument goede producten aan lagere prijzen aanbieden", besluit de minister. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  aan dat netwerk zal natuurlijk een prijskaartje aanhangen dat vroeg of laat doorgeschoven wordt naar de consument. (Bekijk eens het jaarbedrag van een gewoon telefoon- en internet abonnement en zie hoeveel procent dit bedraagt in verhouding met je pensioen ? Véééél te duur !)

 • james vroman

  ook orange mag voortaan alleen internet aanbieden volgens vrt ...goede zaak ...heb geen tv nodig ...

 • Kirsten Hershe

  Reeds 20 jaar ben ik inmiddels Proximus klant, vaste lijn, gsm, internet, televisie en heel de sant boutique maar anno 2018 nog steeds geen HD ontvangst beschikbaar. Al tientallen e-mails en telefoons gepleegd maar zonder succes. Ik zal nog minstens 5 jaar moeten wachten op HD televisie. Ondertussen wel iedere factuur bijna telkens 90 euro betalen.

 • Jens van den Broeck

  Zolang men starters en KMO's kapot belast komt er geen concurrentie. De werkende mens wordt in dit land uitgezogen

 • Marc Van der Vloedt

  De rest kan gewoon mee surfen met het Proximus succes, kan iedereen meer laten betalen voor de kabel, knipoog gele smiley