Provincie West-Vlaanderen vraagt kustgemeenten hoogbouwplan op te stellen

PHOTO_NEWS
West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme en Ruimtelijke Ordening Franky De Block (sp.a) vraagt aan de kustgemeenten om een uitgekiend hoogbouwplan op te stellen. Dat zei hij vandaag op een vraag in de provincieraad, nadat er wat ongerustheid was gerezen over de bouwplannen van Marc Coucke en de groep Versluys waar hij onlangs in investeerde.

"Los van wat Coucke wil, we moeten ons bezinnen. Sowieso uitbreiden in de breedte is niet mogelijk dus hoger bouwen moet. Hoger bouwen waar kan en waar het verantwoord is", aldus De Block.

Schaduwvervuiling
De gedeputeerde wil wel dat er voldoende open ruimte blijft, voor regenval, uit toeristisch perspectief maar bijvoorbeeld ook om schaduwvervuiling te vermijden. "Ook de levenskwaliteit mag niet verminderen", klinkt het.

Over de verloederde gebouwen aan de zeedijk, gebouwen in eerste lijn dus, vertelt hij dit. "De appartementen die gebouwd zijn in de jaren 50 en 60 zijn dringend aan vernieuwing toe. Hier moeten we vooral architecturale schoonheid laten primeren op het aantal verdiepingen."

Betaalbaar houden
Om alle bouwopportuniteiten in kaart te brengen, doet hij een oproep aan alle kustgemeenten om een uitgekiend hoogteplan op te stellen. Iets wat in Knokke-Heist al gebeurde. "We moeten alles onderbouwd, gewetensvol en objectief afwegen", klinkt het. Daarbovenop wil De Block dat wonen aan de kust betaalbaar blijft.