Prijs Belgische peren gestegen met 25 procent

photo_news
De prijs van Belgische peren ligt deze maand bijna een kwart hoger dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het parlement geantwoord op een vraag van Steven Coenegrachts (Open Vld). Deze maand wordt zowat 0,68 euro per kilogram betaald.

Vorig jaar werd de perenteelt erkend als een sector in crisis. De telers hadden te lijden onder een prijs die 23 procent lager lag dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Met die prijs konden de boeren hun productiekosten niet langer dekken. 
Als de positieve prijsnotering zich de volgende maanden verderzet, kan dit seizoen toch als rendabel beschouwd worden, zegt Crevits. 

De export van peren uit ons land is de afgelopen jaren, na het afsluiten van de Russische markt in 2014, wel min of meer op peil gebleven. In 2018-2019 ging het om ruim 290 ton. In die periode ging de helft van de peren naar landen buiten Europa. In 2018-2019 was dat slechts 5,6 procent. De export naar Duitsland en een aantal Oost-Europese landen is verviervoudigd. 

Crevits ziet lichtpunten voor de Vlaamse perentelers, maar geeft aan dat de inspanningen van de vorige jaren aangehouden moeten blijven om de toekomst van de sector veilig te stellen.




4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Ze zijn nogal droog na deze droge zomer.

 • Emi De graeve

  hopelijk komt dat geld ten goede aan de mensen die de grootste arbeid leveren en niet aan de stijgende transportprijzen, kilometervergoedingen enz ...

 • Herbert Verbeeck

  En dan zo richting Rusland... Wie maakt wie hier wat wijs... En doen, want onze buurlanden doen het ook.

 • Rudy Jacobs

  laat ze gewoon liggen als ze te duur zijn,ze zullen snel in prijs dalen,en weer een bekende minister in de buurt opletten voor haar