Planbureau ziet onze koopkracht dit jaar met 2,2 procent toenemen

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
Het Planbureau ziet de koopkracht (het reëel beschikbaar inkomen) van de Belg dit jaar met maar liefst 2,2 procent toenemen, zo blijkt uit de jongste vooruitzichten. Dat is een pak meer dan vorig jaar, toen de koopkracht met 1,3 procent verbeterde.

De meer uitgesproken koopkrachttoename in 2019 is toe te schrijven aan bijkomende verlagingen van de personenbelasting (in het kader van de laatste fase van de taxshift) en een hogere indexering van de lonen in de privésector in combinatie met een afkoeling van de inflatie, klinkt het. Die inflatie zou dalen van 2,1 procent tot 1,7 procent, onder meer dankzij een normalisering van de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt.

De koopkrachtstijging, in combinatie met een gestabiliseerd consumentenvertrouwen, zou volgens het Planbureau ook de binnenlandse consumptie moeten aanzwengelen. Hierbij gaat de instelling voor dit jaar uit van een groei van de consumptie met 0,8 procent. Tegelijk zal er ook flink worden gespaard. De investeringen in woongebouwen zouden met 4,1 procent toenemen.

Het Planbureau verwacht ook dat er nog jobs zullen bijkomen, maar wel minder dan de voorgaande jaren. Op vier jaar tijd nam de werkgelegenheid in België met 226.000 personen toe. Voor 2019 verwacht het Planbureau nog eens 56.000 extra mensen aan het werk, en in 2020 nog 39.000. De afname van het aantal werklozen (-27.000 personen in 2019 en -17.000 personen in 2020) zal minder uitgesproken zijn dan tijdens de afgelopen vier jaar.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  mijn koopkracht kan ik best in stand houden door over de grens te gaan winkelen. Duitse BTW voor basisproducten is slechts 7%.

 • Jo Hendrik

  Dikke zever, Ik koop in Nederland en Frankrijk Een uitstapje en boodschappen doen Veel goedkoper dan in Belgie En Duitsland voor sommige produkten is ook niet slecht

 • Albert Hendrix

  verleden jaar gestegen flauwe kul ik heb in totaal per jaar 240€ bijgekregen taxshift en 300€ meer belastingen betaalt dus 60€ minder terwijl de prijzen allemaal gestegen zijn ook van de huishuur 10€ per maand is 120€ per jaar

 • raf peeters

  Ga over de grens inkopen doen en je koopkracht is sowieso 20 a 50% hoger,als je al wc papier,keukenpapier,deo ,shampoo,douchegel,tandpasta en noem maar op van toilet artikelen heb je al 30 a 50% meer koopkracht,zwijg dan nog over drank en voeding.

 • Christian Alex

  Oh ja, de perceptie van de mensen staat veraf van de realiteit, waardoor men niks geloofd van die toegenomen koopkracht. Dat komt omdat allerlei dagdagelijkse producten duurder geworden zijn. Maar een TV kost nog een fractie van vroeger, auto's verbruiken nog half zoveel. Kleding kost nog een fractie van vroeger. Vliegen doe je voor een prik. Wie geleend heeft, doet dat aan steeds voordeliger intresten.