Exclusief voor abonnees

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Er zijn amper nog spaarrekeningen te vinden die meer bieden dan de wettelijke minimumrentevoet van 0,11 pocent. Op zoek naar meer rendabele spaarvormen zonder of met lage risico’s komen de spaar- en beleggingsverzekeringen in zicht. Die zijn beter bekend onder hun roepnaam ‘tak 21’ en ‘tak 23’. Heel wat banken hebben omwille van de dalende rente hun focus al verlegd van tak 21 naar tak 23. Je kan deze beleggingsverzekering ook gebruiken als erfenis. Wat zijn de belangrijkste verschillen en wat brengen deze formules op?

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Niels Vanderhoogen

  @Hubert Van Herck, inderdaad een beleggingsverzekering is een te dure oplossing en voor de consument niet transparant in kosten structuur, u bent een kostenpost vergeten te noemen de commissie die de makelaar ontvangt. Meest inzichtelijk zou zijn een effectenrekening met een aankoopkost van 0,5% per inleg waarin alle kosten zijn verwerkt. Wat resulteert in transparantie voor de consument, en een hogere opbrengst voor de zelfde € 50,- inleg per maand. Maar voor de makelaar minder euro's!

 • Ludo Hermans

  Peter De Decker, verklaar u nader aub.

 • Hubert Van Herck

  Beheerskosten, instapkosten, belastingen, taks, uitstapkosten, dossierskosten,... Wie zou de eigenlijke ontvanger in feite zijn van al die (risico) beleggingen? In elk geval het gewone volk niét.

 • Peter De Decker

  Er zijn genoeg mogelijkheden om geen successierechten te moeten betalen.

 • magda de munck

  Ja tot de politiek daar ook terug een mouw aanpast!