Peeters waarschuwt Ryanair: "Voor wie vóór 1 september heeft geboekt, mag er niks veranderen"

AFP
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft een brief geschreven aan lagekostenmaatschappij Ryanair. Peeters waarschuwt de luchtvaartmaatschappij dat de nieuwe regels rond handbagage niet van toepassing mogen zijn op wie vóór 1 september heeft geboekt. 

Ryanair kondigde in augustus aan geen rolkoffertjes meer te aanvaarden als gratis handbagage. Daarvoor zou een toeslag betaald moeten worden. Binnenkort mogen alleen rug-, hand- of laptoptassen van normaal formaat gratis mee het vliegtuig in. Enkel passagiers met een zogeheten priority-ticket mogen ook met hun rolkoffer bij de hand aan boord. Volgens Ryanair zijn de nieuwe regels nodig om passagiers vlotter aan boord te laten gaan. 

De regels zouden ingaan vanaf 1 september voor boekingen voor vluchten vanaf 1 november. Maar het bedrijf kondigde aan dat de nieuwe regels ook zouden gelden voor reizigers die al vóór 1 september een vliegreis hadden geboekt en na 1 november zouden vliegen. Ook zij zouden moeten bijbetalen, of konden kosteloos hun vlucht annuleren.

Kan niet, zegt Peeters nu. Hij liet de Economische Inspectie de zaak onderzoeken en die oordeelt dat Ryanair in de fout zou gaan en contractbreuk zou plegen. "De Economische Inspectie is zeer duidelijk", zei Peeters op Radio 1. "De algemene vervoersvoorwaarden moeten gerespecteerd worden en ze mogen niet eenzijdig worden opgezegd. Voor wie geboekt heeft voor de verandering op 1 september moeten de oude regels gelden en Ryanair moet dat respecteren."

Peeters stuurde een brief naar Ryanair-topman Michael O'Leary met de vraag de nieuwe regels aan te passen.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lotte Opgenhaffen

  Ticket gekocht op 15 januari 2018. Ik blijf mails krijgen dat ik enkel handbagage mag meenemen en voor de kleine koffer moet betalen. Klopt het dat ik ZONDER toeslag de baggage zou Mogen meenemen? ik horde het op het nieuws. Anders graag hulp om dit te kunnen bereiken. Ik vertrek 14 oktober en 16 December met een vlucht.

 • Lotte Opgenhaffen

  Beste, Ik heb een waarschuwing ontvangen dat ik enkel handbagage mag meenemen of anders 7 euro moet betalen. Mijn ticket is aangekocht op 15 januari 2018 en ik vertrek op 14 oktober. Wat kan of moet ik doen om mijn baggage wel te Mogen meenemen?

 • Wilfried Vanden Berg

  Eerst Minister President helpt hij grote bedrijven sluiten. En na de verkiezingen word hij Minister van Werk? Hoe is dit mogelijk? Nog meer bedrijven Belgie buitenjagen? Is dat de nieuwe strategie van CD&V. Nog meer mensen zonder werk zetten? Wie op die partij stemt? Op verstand. Daar heb ik mijn twijfels over.

 • Frank Biebaut

  Ryanair herziet hun vermeende toeslag aangaande de 10 kg bagage. Boeking gedaan vóór 1 sep 2018 om te vliegen na 1 nov blijft ZONDER toeslag. Persoonlijke mail gehad van de vliegmaatschappij. Dank u wel Peeters voor de 32€ .

 • Raoul Rouma

  Blaffende honden bijten niet! Dus beste, met praten alleen komt men er niet, er moet ook wat gedaan worden en daar wordt je toch zo moe van hé. Heb zo de indruk dat niemand die man nog au sérieux neemt