Peeters stuurt duizenden garagisten en winkeliers op examen kredietbemiddelaar

PHOTO_NEWS
Duizenden garagisten en winkeliers die hun klanten consumentenleningen aanbieden, zullen binnenkort een examen moeten afleggen over hun kennis rond consumentenkredieten. De toegang tot het beroep van kredietbemiddelaar wordt immers verstrengd. Bedoeling is de consument beter te beschermen, onderstreept bevoegd minister Kris Peeters (CD&V).

Kredietbemiddelaars moeten vanaf 1 november aan dezelfde regels voldoen als andere financiële tussenpersonen, zoals bankagenten of verzekeringsmakelaars. Ze zullen daarbij ook hun professionele betrouwbaarheid, geschiktheid en beroepskennis moeten aantonen.

De lijst met 'kredietbemiddelaars' bij de financiële waakhond FSMA telt niet minder dan 525 bladzijden. Het gaat om duizenden garagisten, winkeliers en ketens die hun klanten de optie geven om de kosten van hun aankopen te spreiden via een consumentenkrediet.

Zij zullen nu een examen moeten afleggen, bevestigt men bij de FSMA. Het gaat om twintig meerkeuzevragen over consumentenkredieten, maar bijvoorbeeld ook over de basisaspecten van huwelijksvermogensstelsels en bedrijfsethiek.

Assuralia, Certassur en de Febelfin Academy staan in voor de organisatie. Het examen afleggen kan centraal in Brussel, al zijn er bijvoorbeeld ook autoverdelers - zoals BMW - die voor hun filiaalhouders elders onder toezicht een examenmoment inleggen. Bestaande kredietbemiddelaars krijgen tot anderhalf jaar om zich in regel te stellen.

Strengere toegang tot beroep
"Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat de toegang tot het beroep van kredietbemiddelaar en de controle op deze bemiddelaars aan strengere voorwaarden worden onderworpen", verduidelijkt minister van Consumentenzaken Peeters. "Dit is een belangrijke stap in de richting van een betere bescherming voor de consument."

Ook voor kredietbemiddelaars in hypothecair krediet komt er een examen. Het basisluik zal hetzelfde zijn als bij de consumentenkredieten, maar zij krijgen daarnaast ook vragen over de procedures voor het aankopen van een onroerend goed en de werking van de kadastrale registers.

De FSMA heeft alle informatie over de nieuwe regels voor kredietbemiddelaars - én kredietgevers - gebundeld op mcc-info.fsma.be.