Overstap van energieleverancier levert forse besparing op

Shutterstock
Liefst 545.828 huishoudens sloten vorig jaar een contract af bij een andere elektriciteitsaanbieder. Voor aardgas gaat het om 405.695 gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator VREG. Toch mag dat cijfer nog flink stijgen, want veel gezinnen kunnen nog flink besparen door gewoon over te stappen naar een andere leverancier.

U stelde het ongetwijfeld zelf met pijn in de portemonnee vast: de energiefactuur dikte vorig jaar weer fors aan. Het potentiële stroomtekort en het vraagstuk rond kernenergie zetten de markt dan ook goed onder druk. Dat heeft ook gevolgen voor u: de energieleverancier die u vorig jaar het aantrekkelijkste tarief bood, kan nu alweer veranderd zijn. En dat gaan ook niet om verschillen van een paar euro’s, maar bedragen die oplopen tot meer dan honderd euro per jaar. Als u niet zomaar teveel wil betalen, dan kweekt u best de gewoonte om jaarlijks - als de verlenging van uw contract eraan komt - eens na te gaan of u elders niet goedkoper af bent. U hoeft zelfs niet eens het einde van uw contract af te wachten. Een opzegtermijn van één maand volstaat, ongeacht de resterende looptijd bij uw huidige leverancier.

TipBekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Meer dan 300 euro verschil

Om duidelijk te maken hoeveel u kan besparen, deden we zelf even een vergelijkingstest (uitgevoerd op 6 februari 2019 volgens de op dat moment geafficheerde tarieven). 

Een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik (3.305 kWh), met een enkelvoudig en vast uurtarief, betaalt bij de goedkoopste leverancier 817,42 euro per jaar, bij de duurste 996,55 euro. Een verschil van 179,13 euro op jaarbasis. Eenzelfde test resulteert voor aardgas (verbruik: 13.851 kWh) in een prijsvork tussen 610,76 euro en 768,60 euro, of een verschil van 157,84 euro.

Voorbeeld van een vergelijkingstest op mijnenergie.be
mijnenergie.be Voorbeeld van een vergelijkingstest op mijnenergie.be

Woelige tijden

In 2016 creëerde de omstreden Turteltaks van minister Turtelboom wel een groter prijsbewustzijn. Een jaartje later kende de energiemarkt eveneens woelige tijden, wat opnieuw voor veel wissels zorgde. De trend zet zich dus duidelijk door, aangezien vorig jaar bijna 20 procent van de gezinnen van energieleverancier wisselde, maar toch zijn er nog steeds zeer veel huishoudens die de voordelen van de geliberaliseerde energiemarkt niet helemaal naar hun hand zetten en op die manier eigenlijk gewoon te veel betalen.   

Tip: Ontdek hier of u ook te veel betaalt aan uw energiefactuur. Maak hier de vergelijking.

Lees ook:

Groepsaankoop goedkoper? Door zelf te vergelijken bespaart u al snel 100 euro meer

100% groene stroom product, wat houdt dat in?

Welke zaken zijn belangrijk in het kiezen van een energieleverancier?

Bron: mijnenergie.be
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul tielens

  tielens paul in mei kunt ge weer voor dezelfde stemmen en dan kunt ge weer beginnen te zagen ,drie maanden geleden is er stemming geweest in de Kamer en de regering was tegen tegen verlaging B T W van 21% naar 6% dus stem maar op de zakkenvullers.

 • johan vandeweghe

  zolang de staat de werkmensen besteelt voor eigen zak te vullen betalen we ons blauw aan taxen en onozelheden !!

 • Robert De Fruytier

  Niet alleen de transportkosten en BTW enz...zmaken de prijzen duur,maar vooral de aandeelhouders(lees politiekers)moeten elk jaar meer winst hebben!!Zou verboden moeten worden....

 • cor vermonden

  Eerst de btw op drie procent zetten, ook voor gas en water, alsook voedingsartikelen.

 • Martin Meuris

  Elk jaar dezelfde onzin, als de elektriciteit maar 300€ is op een totaal bedrag van 1000€ hoe kan ik dan besparen door te veranderen van leverancier, ja misschien 25€. Het is de zogenaamde "transport en distributie en taks en btw" dat het meeste kost en daar kan men geen andere kiezen, bende huichelaars.