Oplichter aan de lijn? Met deze tips trap je niet in de val
Je kreeg een mooi aanbod per telefoon, maar je weet niet wie jou belde of hoeveel het je kost? Dan is de kans groot dat je werd opgebeld door een oplichter.
Maakt de verkoper zich bekend?
Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt, kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.
Is het aanbod van de verkoper duidelijk?
Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst, vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of proefpakketjes om een product eerst uit te testen.
Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn?
Op de website oplichtersaandelijn.be heeft de FOD Economie een lijst gepubliceerd van malafide televerkopers en incassobureaus. Die moet consumenten zich helpen beschermen tegen fraude. Check of de naam van de onderneming die u opbelt op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.
Heb je een schriftelijke bevestiging gekregen?
Een televerkoper is verplicht om je een bevestiging te sturen, per e-mail of per post. Die bevestiging moet alle informatie geven over het aanbod en over je recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als je niet geïnteresseerd bent in het aanbod.
Let op: de bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als je onlangs een televerkoper aan de lijn had, kan je de e-mails in deze map best in het oog houden.
Kreeg u een verdacht telefoontje?
Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be en bij het Europees Centrum voor de Consument wanneer het bedrijf dat je belde zich in een ander Europees land bevindt.
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters lanceert een "Fraud Prevention Month", een jaarlijkse sensibiliseringscampagne tegen consumentenbedrog. Dit jaar gaat het over de frauduleuze telefoontjes. "Met deze campagne willen we consumenten helpen om frauduleuze commerciële telefoons te herkennen. Als de verkoper vaag blijft over wie hij is of het bedrijf waarvoor hij werkt, of als er weinig info wordt gegeven over het product, klopt er waarschijnlijk iets niet", zegt Peeters.
Heel wat van de frauduleuze bedrijven zijn volgens Peeters in Nederland gevestigd. Daarom heeft hij de Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken, Mona Keijzer, over de zaak aangeschreven. Peeters wil op korte termijn een vergadering organiseren tussen de Belgische economische inspectie en de Nederlandse Autoriteit consument en Markt, om het probleem samen aan te pakken.
20 reacties
Ed Leviud
Ik leg de telefoon bij de luidsprekers met een leuk heavy metal deuntje op maximum volume.
Yvan Lissens
Bij onbekend- of privénummer neem ik gewoon niet op.
Peter Nols
Zet speaker op en laat die mens heel zijn verhaal doen, af en toe is wat goedkeurend mompelen en als hij klaar is kan je als het een Nederlander is vragen of hij ook haring verkoopt, als het een Vlaming is vraag ik of hij ook de laatste CD van Christophe verkoopt enz.
Sofie Van Eeden
Awel ik neem toch volgende keer maar op en laat de lijn open, zodat ze blauw zullen betalen aan telefoonkosten he, ja dat doe ik dan maar volgende keer haha
Ingrid De Kerpel
Ho, ik moet niets hebben waar ik zelf niet om vraag, wat ik zelf niet zoek. Maar ik neem op en zeg beleefd, " een ogenblik, ik roep de persoon die zich hier mee bezig houdt ! " Dan leg ik de telefoon gewoon open naast de radio. Je mag er zeker van zijn dat ze het zelf opgeven.