Opgelet: Marketplace van Facebook staat vol namaak

VTM Nieuws
‘Facebook Marketplace’, waar gebruikers spullen kunnen kopen en verkopen, bestaat nog maar een paar maanden of georganiseerde bendes voelen zich er al helemaal thuis. De dienst van de bekende sociaalnetwerksite staat vol namaakspullen, meldt VTM Nieuws.

Sociale media zijn dan ook een ideale etalage om namaakspullen te verkopen. De inspectiediensten spreken van “een groot probleem” en hebben vorig jaar twintig dossiers geopend tegen georganiseerde bendes. Afhankelijk van de omvang van de namaakhandel riskeren zij een boete en zelfs een celstraf. 

Ook kopers die bewust namaak kopen op het internet riskeren overigens boetes als de douane de namaak onderschept en ook duidelijk te bewijzen is dat het om namaak gaat. Zoals steeds geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Wie namaak op Facebook ziet of elders een namaak-webshop spot, kan dat melden via het meldpunt van de federale overheid, op http://meldpunt.belgie.be.

Facebook Benelux laat intussen weten dat Facebook zelf verschillende maatregelen neemt om namaak te bestrijden. "Facebook neemt intellectuele eigendomsrechten, inclusief kwesties rond namaak, zeer ernstig", klinkt het. Zo is er onder meer een meldpunt waarop je rechtstreeks aan Facebook namaakartikelen kan rapporteren, en wordt de gerapporteerde inhoud zo snel mogelijk verwijderd.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  Prijzen in supermarkten en andere winkels in Nederland zijn ook verassend laag en toch lijken alle produkten echt en geen namaak. Misschien ligt het verschil in de woekerwinsten die ze in België willen maken?

 • james vroman

  2 de hands is 2 de kans voor zelfstandigen geworden die op de rand staan van een failliet ..

 • raf janssens

  of het allemaal namaak is betwijfel ik en ja sommige onderdelen komen uit dezelfde fabriek.servo voor rc modelbouw in nederland 25 euro in china 5 euro gratis opsturen.het verschil was gewoon de software die in nederland was van 2016 en die van china 2015 .voor wat ik die nodig had was die oude software geen punt .

 • Thierry Vansweevelt

  Euh laat domme mensen doen. Slimme mensen kopen beter en hebben meer geld dus ja

 • Ben De Staercke

  Een beetje oplettende en intelligente mens laat zich niet bedriegen met namaak. Vraagprijs te mooi om waar te zijn = namaak. Jan Verstrepen, namaak dat zogezegd in dezelfde fabriek wordt gemaakt is een legende die mensen graag voor waarheid aannemen om zichzelf wijs te maken dat hun replica product van een vergelijkbare kwaliteit is.