Open Vld pleit opnieuw voor ruimere openingsuren winkels

Illustratiebeeld.
Borgerhoff Illustratiebeeld.
Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld) herlanceert zijn voorstel om ruimere openingsuren - 's avonds en op zondag - mogelijk te maken voor winkeliers. In Het Belang van Limburg leek ondernemersorganisatie Unizo-Limburg daarop aan te sturen, maar volgens nationaal Unizo-topman Danny Van Assche is wetgevend initiatief niet nodig. "Er zijn al heel wat mogelijkheden", zegt hij.

Directeur Bart Lodewyckx van Unizo-Limburg pleit in de krant voor een debat. "Als Hasselt opnieuw tot de top drie van Vlaamse winkelsteden wil behoren en de concurrentie met Maastricht wil aangaan, mag zondagsopening geen taboe meer zijn", zegt hij. "Als het merendeel van de tweeverdieners de hele week hard werkt, moet je je de vraag durven stellen of onze huidige openingsuren daar voldoende aan zijn aangepast.”

Tot 22 uur

Die uitspraken klinken Van Quickenborne als muziek in de oren. Hij herlanceerde prompt zijn voorstel uit 2015 om het mogelijk te maken dat winkels open kunnen blijven tot 22 uur en wil daarover met Unizo rond de tafel gaan zitten. "Wie werkt, heeft in de week geen tijd om voor 18 uur in een winkel te geraken. Door winkeliers meer vrijheid te geven om hun openingsuren zelf te bepalen, ook op zondag, komen we tegemoet aan de behoeften van de consument", zegt het liberale parlementslid.

De huidige wet op de openingsuren bepaalt dat winkels op weekdagen van 5 uur tot 20 uur mogen openblijven, en op vrijdag of de dag voor een feestdag tot 21 uur, en dat er een wekelijkse rustdag gerespecteerd moet worden. België is volgens de Open Vld'er samen met Luxemburg, Malta en Cyprus de enige EU-lidstaat die de openingsuren zo strikt bepaalt.

Geen probleem

Unizo is echter nog steeds geen voorstander van een verruiming, zegt topman Danny Van Assche. "Winkeliers kunnen nu al perfect spelen met hun openingsuren. Er zijn al heel wat mogelijkheden. En het goede is dat er overleg aan voorafgaat tussen de gemeentebesturen en de ondernemers." Dat de supermarkten niet tot 22 uur open zijn zoals in andere Europese landen, is voor Van Assche geen probleem. "Er zijn voldoende nachtwinkels en op zondag zijn er veel buurtsupermarkten open.”

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zit de kleinhandel alvast niet te wachten op ruimere openingsuren. Ruimere uren zullen volgens de organisatie ook niet leiden tot meer omzet. “Ze zullen vooral zorgen voor heel wat personeelsproblemen: het is geen evidentie met de krapte op de arbeidsmarkt personeel te vinden dat op atypische uren moet werken. En als ze het personeel vinden, zal dit de personeelskost verhogen zonder dat daarom de omzet stijgt. Consumenten zullen immers niet meer, maar wel op andere momenten winkelen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Het NSZ zegt wel bereid te zijn de achterban te bevragen over het voorstel.

Comeos, dat vooral grote winkelketens vertegenwoordigt, is wel voorstander van een verruiming. "Het huidige systeem loopt tegen zijn limieten en moet geëvalueerd worden. Er is meer vrijheid nodig voor de winkeliers", klinkt het daar. De ondernemersorganisatie wijst erop dat meer dan de helft van de online aankopen na 18 uur gebeurt. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cynthia Rijkers

  Vld denkt ook niet na. Er zijn al winkels zo laat open. Nachtwinkels! Gaan ze dan ook zorgen dat er opvang is die tot die uren open is voor alle alleenstaande moeders? En de mensen in de winkel mogen geen gezins leven meer hebben? Zondag is voor hun heilig!

 • anna vandenberg

  Dat ze dan het personeel hetzelfde uurloon betalen als degene die eisen dat winkels langer open zijn. ingrid grieten en met de auto over de grens rijden is gratis, om ergens een halve euro goedkoper te winkelen ga ik mij niet verplaatsen met een auto. Een vierde dat je besteed aan winkelen zijn dingen luxerommel of drank.

 • gina duribreux

  jammer dat hij niet erbij zeg hoe we allemaal gaan betalen je mag 24op24open zijn maar bevolking kan maar 1maal zijn euro uitgeven en door dat de staat verder boven zijn stand wil leven moet bevolking sparen om rond te komen en de bevoorrechte politiekers en ambtenaren ja voor deze moet de besparing nog komen dat is feit

 • ingrid grieten

  Het zijn de grote prijsverschillen die steeds meer mensen over de grens doen winkelen niet de openingsuren.

 • Christel Smet

  Iedereen vindt het normaal dat dokters, verpleegkundigen, sommige fabrieken, De Lijn, NMBS en nog veel andere mensen werken op zondag. Maar wanneer zij het zouden kunnen doen moord en brand schreeuwen. Er zijn altijd kandidaten om op zondag te werken, ken zelfs iemand die enkel in het weekend werkt, zaterdag en zondag 12 uur en zijn week zit erop, in bijberoep elektricien. Eigen keuze en als 1 van de 2 in het weekend werkt moeten de kinderen misschien niet naar de opvang in de week.