Op deze zaken moet je letten als je van energieleverancier verandert

Wie goed oplet, kan fors besparen op de energiefactuur
Shutterstock Wie goed oplet, kan fors besparen op de energiefactuur
Naar een andere energieleverancier overstappen kan u soms een aanzienlijke besparing opleveren. Naast de prijs voor elektriciteit en aardgas spelen nog andere factoren een rol. Wat voor u daarbij de doorslag geeft, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Met deze elementen moet u rekening houden.

Prijs

De prijs is zonder twijfel het belangrijkste keuzecriterium. Dankzij de vrijgemaakte energiemarkt is er keuze uit verschillende elektriciteits- en gasleveranciers. De tarieven kunnen sterk verschillen. Wie goed oplet, kan fors besparen. Zo bieden verschillende energieleveranciers een welkomstkorting aan. Ze kennen soms ook voordelen toe aan klanten die betalen via domiciliëring. 

TIP: Het loont dus om te vergelijken. Dat kan eenvoudig en snel via de onafhankelijke prijsvergelijker van Mijnenergie.be. U stelt meteen vast welke energieleverancier het voordeligst is voor uw woning en verbruik. Doe dus zelf de test en ontdek hoeveel u kunt besparen op uw energie- en aardgasfactuur!

Vast of variabel

Een vaste prijs verzekert u van het contractueel vastgelegde tarief. Dat zal gedurende de looptijd van het contract niet veranderen. Een variabel tarief is onderhevig aan de marktomstandigheden. Daalt de energieprijs, dan betaalt u minder; stijgt de marktprijs, dan wordt uw energie duurder. De afweging tussen beide moet u zelf maken. Houdt u van zekerheid? Kies dan een vast tarief. Vermoedt u dat de energieprijzen zullen dalen? Dan is een variabel tarief meer uw ding.

Lees ook: Waar bevindt mijn huidig energiecontract zich ten opzichte van de contracten die momenteel op de markt te verkrijgen zijn?

Groene versus grijze stroom

Groene stroom is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Andere bronnen van groene stroom zijn biomassa en biogas. De zogenaamde grijze stroom is minder tot niet duurzaam en afkomstig uit fossiele brandstoffen en kernenergie. Naast 100% groene stroom en 100% grijze stroom bestaan er ook verschillende tussenvormen. VREG ontwikkelde een Groencheck waarmee u kunt nagaan hoe groen uw huidige elektriciteitscontract is.

De keuze tussen groene en grijze stroom hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Wie duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel draagt, kan een groene energieoplossing kiezen.

Grote speler versus kleinere aanbieder

België telt een twintigtal energieleveranciers. Het lijstje omvat zowel internationale grote spelers als kleine lokale aanbieders. De kleinere energieleveranciers beweren vaak persoonlijker en flexibeler te werken, terwijl de grotere concurrenten uitpakken met expertise en extra diensten. 

TIP: We raden u aan om vooral zelf kritisch te oordelen. Het verschil schuilt vaak in de dienstverlening, onder meer op het vlak van contactmogelijkheden, beloofde antwoordtermijnen, betaalmogelijkheden en eventuele bijkomende kosten voor herinneringsbrieven en afbetalingsplannen.

Contractduur

U kunt kiezen tussen contracten van onbepaalde of bepaalde duur (1, 2 of 3). Hoe langer de looptijd van een vast contract, hoe langer u verzekerd bent van de overeengekomen prijs. Energiecontracten van bepaalde duur worden stilzwijgend verlengd. Gezinnen kunnen hun contract op elk moment beëindigen, ongeacht de overeengekomen einddatum. Enige voorwaarde is dat u een minimum opzegtermijn van een maand respecteert.

Heffingen en taksen

De energiefactuur bevat verschillende heffingen en taksen. Deze worden vastgelegd door de overheid. U kunt niet kiezen of erover onderhandelen. 

Conclusie

Verschillende factoren bepalen de keuze van uw energieleverancier. Via de online prijsvergelijker van Mijnenergie.be krijgt u meteen een zicht op al deze bovenstaande parameters. Met als belangrijkste: de prijs. Ga met de prijsvergelijker zelf na hoeveel u kunt besparen op het vlak van elektriciteit en aardgas.

Vergelijk hier alle prijzen van energieleveranciers

Lees ook:

Groepsaankoop energie levert geen betere prijzen dan normaal aanbod

Veranderen van energieleverancier kan op elk moment mits het respecteren van een overstapperiode van minimum 1 maand

Bespaar meer dan 25% op je energiefactuur met deze eenvoudige tips

Bron: mijnenergie.be
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fatii Vaes

  @Melissa Neyt; Luminus heeft engie zeker niet overgenomen, ik werk zelf bij een energieleverancier, Engie is van Electrabel.

 • james vroman

  doe alles zelf want easy switch en andere uitvindingen van De Croo kunnen je gezondheid schaden ..

 • Victor OOMS

  Volgens de overheid is veranderen van leverancier zeer gemakkelijk,kan zijn, maar van de gevolgen spreekt men niet en staat de klant alleen en trek uw plan.Dus, denk goed na voor U aan zo een circus begint.

 • Melissa neyt

  Van Essent naar engine gegaan. Na 14 dagen blijkt dat engie overgenomen is door Luminus. Ik heb niet gekozen voor Luminus. Engie. Dus opnieuw aan het zoeken

 • Koen Huyck

  Door jaarlijks te veranderen scherp je de concurrentie aan en krijg je steeds opnieuw een mooie korting. Deze verschillen niet 1€ maar gemakkelijk 60-90€. Indien je bvb een half jaar na het ondertekenen van je nieuw contract een heel mooie promo ziet, teken je daar op in met startdatum de dag dat je huidig jaarcontract af loopt. Iedereen zou hetzelfde moeten doen bij telecom om de ptijzen te doen zakken.