Op deze zaken moet je letten als je van energieleverancier verandert

Wie goed oplet, kan fors besparen op de energiefactuur
Shutterstock Wie goed oplet, kan fors besparen op de energiefactuur
Naar een andere energieleverancier overstappen kan u soms een aanzienlijke besparing opleveren. Naast de prijs voor elektriciteit en aardgas spelen nog andere factoren een rol. Wat voor u daarbij de doorslag geeft, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Met deze elementen moet u rekening houden.

Prijs

De prijs is zonder twijfel het belangrijkste keuzecriterium. Dankzij de vrijgemaakte energiemarkt is er keuze uit verschillende elektriciteits- en gasleveranciers. De tarieven kunnen sterk verschillen. Wie goed oplet, kan fors besparen. Zo bieden verschillende energieleveranciers een welkomstkorting aan. Ze kennen soms ook voordelen toe aan klanten die betalen via domiciliëring. 

TIP: Het loont dus om te vergelijken. Dat kan eenvoudig en snel via de onafhankelijke prijsvergelijker van Mijnenergie.be. U stelt meteen vast welke energieleverancier het voordeligst is voor uw woning en verbruik. Doe dus zelf de test en ontdek hoeveel u kunt besparen op uw energie- en aardgasfactuur!

Vast of variabel

Een vaste prijs verzekert u van het contractueel vastgelegde tarief. Dat zal gedurende de looptijd van het contract niet veranderen. Een variabel tarief is onderhevig aan de marktomstandigheden. Daalt de energieprijs, dan betaalt u minder; stijgt de marktprijs, dan wordt uw energie duurder. De afweging tussen beide moet u zelf maken. Houdt u van zekerheid? Kies dan een vast tarief. Vermoedt u dat de energieprijzen zullen dalen? Dan is een variabel tarief meer uw ding.

Lees ook: Waar bevindt mijn huidig energiecontract zich ten opzichte van de contracten die momenteel op de markt te verkrijgen zijn?

Groene versus grijze stroom

Groene stroom is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Andere bronnen van groene stroom zijn biomassa en biogas. De zogenaamde grijze stroom is minder tot niet duurzaam en afkomstig uit fossiele brandstoffen en kernenergie. Naast 100% groene stroom en 100% grijze stroom bestaan er ook verschillende tussenvormen. VREG ontwikkelde een Groencheck waarmee u kunt nagaan hoe groen uw huidige elektriciteitscontract is.

De keuze tussen groene en grijze stroom hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Wie duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel draagt, kan een groene energieoplossing kiezen.

Grote speler versus kleinere aanbieder

België telt een twintigtal energieleveranciers. Het lijstje omvat zowel internationale grote spelers als kleine lokale aanbieders. De kleinere energieleveranciers beweren vaak persoonlijker en flexibeler te werken, terwijl de grotere concurrenten uitpakken met expertise en extra diensten. 

TIP: We raden u aan om vooral zelf kritisch te oordelen. Het verschil schuilt vaak in de dienstverlening, onder meer op het vlak van contactmogelijkheden, beloofde antwoordtermijnen, betaalmogelijkheden en eventuele bijkomende kosten voor herinneringsbrieven en afbetalingsplannen.

Contractduur

U kunt kiezen tussen contracten van onbepaalde of bepaalde duur (1, 2 of 3). Hoe langer de looptijd van een vast contract, hoe langer u verzekerd bent van de overeengekomen prijs. Energiecontracten van bepaalde duur worden stilzwijgend verlengd. Gezinnen kunnen hun contract op elk moment beëindigen, ongeacht de overeengekomen einddatum. Enige voorwaarde is dat u een minimum opzegtermijn van een maand respecteert.

Heffingen en taksen

De energiefactuur bevat verschillende heffingen en taksen. Deze worden vastgelegd door de overheid. U kunt niet kiezen of erover onderhandelen. 

Conclusie

Verschillende factoren bepalen de keuze van uw energieleverancier. Via de online prijsvergelijker van Mijnenergie.be krijgt u meteen een zicht op al deze bovenstaande parameters. Met als belangrijkste: de prijs. Ga met de prijsvergelijker zelf na hoeveel u kunt besparen op het vlak van elektriciteit en aardgas.

Vergelijk hier alle prijzen van energieleveranciers

Lees ook:

Groepsaankoop energie levert geen betere prijzen dan normaal aanbod

Veranderen van energieleverancier kan op elk moment mits het respecteren van een overstapperiode van minimum 1 maand

Bespaar meer dan 25% op je energiefactuur met deze eenvoudige tips

Bron: mijnenergie.be
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jurgen Stuyck

  Net veranderd van Lampiris naar Eneco voor 130 eur besparing per jaar. Tegenvoorstel van Lampiris op hun inititief bleef nog steeds te duur en ze haalden mijn jaarverbruik zelfs wat naar beneden op hun offerte om goedkoper te lijken.

 • Michel Philippe

  Mega heeft mij goed liggen gehad. Ze gaven de prijs op zonder BTW. Bij wet verboden. Ik ben het beu om te zoeken omdat ik ook weinig elektriciteit verbruik. Ge moet de tijd dat ge zoekt ook bij rekenen. Bovendien verminderde de maatschappij die ik verliet plots zijn prijs !!!!!!!!!!!

 • liliane claus

  Wat men hier niet vertelt is dat je moet opletten wanneer je de overstap maakt.....je kan dit best doen na de jaarafrekening......als je dit in het eerste half jaar doet en de wintermaanden vallen daar in betaal je een hoge afsluitfactuur om over te stappen......zelf voorgehad en een factuur van 800 euro afrekening mogen betalen.

 • Geert Landsman

  Mijnenergie is helemaal niet onafhankelijk en lang niet alle spelers staan erbij. De Vreg is onafhankelijk.

 • Freddy Van Yperzele

  Veranderen van leverancier is heel simpel wij doen het al 6 jaar, vroeger bij electrabel maandelijks 185 euro voor gas en elektriciteit en op het einde nog opleggen, nu 126 euro en nog terug krijgen , moet wel zeggen gans ons huis alle gewone halogeen lampen buiten en allemaal Led gestoken van 1400 watt naar 120 watt groepsaankoop loont, gewoon nooit meer electrabel.