Ook samenwonenden kunnen voortaan gezinswagen kosteloos aan elkaar overdragen

Bart Tommelein.
BELGA Bart Tommelein.
De Vlaamse regering werkt de discriminatie weg waarbij gehuwden en ex-gehuwden kosteloos een gezinswagen aan elkaar kunnen overdragen, maar wie wettelijk samenwonend is of was niet van die maatregel gebruik kan maken. Dat meldt Vlaams viceminister-president en minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld).

Gehuwden en mensen die uit de echt scheiden kunnen vandaag een voertuig aan elkaar overdragen zonder dat daar opnieuw inschrijvingstaks voor betaald moet worden. Wie wettelijk samenwoont en een voertuig overdraagt, krijgt wel nog een aanslagbiljet in de bus. Deze discriminatie wordt nu weggewerkt en dat is ook niet meer dan logisch, zegt minister Tommelein. "Wie wettelijk samenwoont, moet op dezelfde manier inschrijvingstaks betalen als wie getrouwd is. Zo volgt de fiscaliteit de nieuwe samenlevingsvormen."

Concreet zal wie in de toekomst de gezinswagen opnieuw laat inschrijven op naam van de wettelijk samenwonende partner of op naam van de ex-partner bij een stopzetting van de wettelijke samenwoning, net als bij (ex-)gehuwden vrijgesteld worden van belasting op inverkeerstelling (BIV).

Jaarlijks gaat het om 400 tot 500 gevallen. De regeling zal ingaan begin 2019.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tony Van De Perre

  Onzen Bart toch, gaat den Weyts nog voorbij steken in populariteit. 400 gezinnen gered en 24 Hummer ontduikers gevat.

 • daan aerts

  ge moet die graaier eens zien lachen , tijd fat de mensen eens nadenken voor zulke dieven weer iets te zeggen zullen krijgen

 • Jan Van Rompaey

  Dat is een grote blaaskaak. Baas Ganzendonck en zijn gast (slaaf).

 • Carlo Verstappen

  Hoe meer ik hem hoor hoe groter mijn twijfels over hem zijn. Hij heeft de voeling met het leven van de gewone man, de arbeider verloren hij heeft zoals de meeste politici geen idee wat de gewone man moet doen om rond te komen op het einde van de maand, of het kan ook zijn dat het hen gewoon niet intreseert.

 • Noël Claes

  is dit het niveau van onze ministers ?