Ga naar de mobiele website
^ Top

Ook in ons land kans op vergiftigde rum, wodka en gin

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt voor vervalste alcohol afkomstig uit Tsjechië. Het is mogelijk dat de alcohol is aangelengd met het giftige methanol. In Tsjechië zijn al 21 personen overleden aan methanolintoxicatie en tientallen mensen werden gehospitaliseerd. Ook in Polen en Slovakije werden verschillende personen gehospitaliseerd met een alcoholintoxicatie die verband zou houden met Tsjechische alcohol.

Het gaat om rum, wodka en gin die aangelengd kunnen zijn met methanol en daardoor ernstige gezondheidsrisico's inhouden, aldus het FAVV.

Kleine hoeveelheden methanol kunnen onder meer misselijkheid, duizeligheid, problemen met het zicht en evenwichtsstoornissen veroorzaken. Grotere dosissen kunnen blindheid en zelfs de dood tot gevolg hebben.

In Tsjechië geldt momenteel een verbod op de verkoop van alcoholische dranken met een alcoholgehalte groter dan 20 procent. Ook in Polen geldt een verbod op sterke alcoholische dranken van Tsjechische oorsprong.

Het FAVV volgt de zaak nauwlettend op en raadt de consumenten aan voorzichtig te zijn met het consumeren van dranken uit Tsjechië met een alcoholpercentage groter dan 20 procent.

Artsen meldden vandaag nog de dood van een vrouw, die verdachte rum had gedronken. Bovendien zijn niet alleen in Tsjechië, maar ook in buurland Slowakije nieuwe gevallen van vergiftiging gemeld. Sinds vrijdag geldt in Tsjechië een verkoopverbod voor drank met meer dan twintig procent alcohol.

De politie heeft tot op heden 23 verdachten gearresteerd in verband met de verspreiding van de drank, onder wie iemand die het spul zou hebben gebrouwen. Volgens Tsjechische media is mogelijk ruitensproeiervloeistof gebruikt in de giftige drank.

Meer over


Meld een bug