Ook deze producten worden nog steeds als 'luxe' gezien

thinkstock
Vandaag schaft de ministerraad het btw-tarief van 21 procent voor tampons en maandverbanden af. De producten worden dus niet langer gezien als een luxeartikel. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat niet voldoende. "Er zijn nog heel wat producten die onterecht als luxeproduct worden beschouwd. We blijven strijden voor die btw-verlaging", schrijft VTM NIEUWS.

Test-Aankoop pleit al langer voor de afschaffing van de zogenoemde 'tampontaks'. De consumentenorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat het zo lang geduurd heeft. Bovendien vindt Test-Aankoop dat er nog te veel andere artikelen onterecht als luxe worden gezien. "Heel veel producten zijn levensnoodzakelijk", zegt Simon November van Test-Aankoop.

"Het gaat om zeep, luiers, elektriciteit, shampoo, kinderzitjes, brillen en lenzen. Ook die producten zijn een basisbehoefte en zouden dus slechts voor zes procent belast mogen worden."

Onderstaande producten worden dus nog als 'luxe' gezien:

Zeep

thinkstock

Luiers

thinkstock

Elektriciteit

thinkstock

Shampoo

thinkstock

Kinderzitjes

thinkstock

Brillen

thinkstock

Lenzen

thinkstock12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Declerck

  Tja met een vergoeding van parlementair of minister voel je dat toch niet 6 of 21 %. Of wel

 • Dick DECOCK

  Enige overbodige luxeartikel in Belgie zijn "politici" veel te veel, en veel te vet betaald.

 • Luc Deville

  Deze regering heeft de btw op elektriciteit terug verhoogd en nog wat extra taxen toegevoegd.

 • LodewijkCAENEN

  Zonder leesbril ben je tegenwoordig zo goed als gehandicapt. Werk voor 90% op computers, elke dag. Zonder bril lukt dat niet. Verlaag dat naar 1% BTW of geef anders een invaliditeitspremie.

 • Rolf Steiner

  Ik betaal al 54% belastingen... die 21% op bijna alles wat ik aankoop, kan er dan ook wel bij zekers... neem me het dan wel niet kwalijk dat ik geen sticker, bloem, etc. koop om de ngo's nog wat te spijzen...