Ook Albert Heijn lanceert binnenkort kassaloze winkels

Photo News
Supermarktketen Albert Heijn, de zustermaatschappij van Delhaize, opent binnen enkele maanden in Amsterdam een winkel zonder kassa. Dat bericht de Nederlandse krant Het Parool vrijdag. Het initiatief is opmerkelijk, want het is vergelijkbaar met het revolutionaire winkelconcept van Amazon in Seattle.

Volgens Het Parool wordt er al maanden proefgedraaid bij een 'AH to Go' in Zaandam, het hoofdkwartier van Ahold Delhaize. Dagelijks maken enkele honderden mensen gebruik van een speciaal pasje -later dit jaar een Android-smarthone- om hun boodschappen af te rekenen.

Alsof je iets uit je eigen koelkast pakt

Directeur Jan-Willem Dockheer

Het concept wordt nu nog getest, maar zou deze zomer worden gelanceerd in Amsterdam, aldus de krant. Nadien volgen tachtig winkels van AH to Go. In de winkels zullen trouwens nog altijd zelfscankassa's en personeel aanwezig zijn.
De bedoeling, aldus directeur Jan-Willem Dockheer, is om de gemiddelde bezoektijd voor klanten fors te verlagen, van één minuut naar nog slechts twintig seconden. "Alsof je iets uit je eigen koelkast pakt", zegt hij in Het Parool. "Onze klanten hebben meestal haast. We zien dat als het druk is in de winkel, ze de zaak voorbij lopen".

Terwijl Amazon in zijn kassaloze winkel in Seattle gebruikmaakt van gezichtsherkenning en honderden camera's, koos Albert Heijn voor een systeem dat snel te integreren valt in al zijn winkels. Volgens Dockheer zijn de elektronische prijslabels bij elk product actief en kan de klant zelfs afrekenen als de batterij van zijn smartphone leeg is. Er zijn wel nog een aantal uitdagingen, zoals verhinderen dat minderjarigen alcohol of tabak kopen, of winkeldiefstal voorkomen. De elektronische prijslabels laten ook toe om trouwe klanten te belonen met extra kortingen of prijzen aan te passen aan de drukte in de winkel.

In eerste instantie wordt het concept uitgerold bij AH to Go, maar de directeur sluit niet uit dat op termijn ook de andere ketens van Ahold Delhaize er gebruik van zullen maken.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick van Aggelen

  Dat gaat banen kosten en dat ondanks extreme winsten van Ahold-Delhaize,

 • Harry van der Lans

  Fantastisch,geen wachtrij meer.

 • rik lagrou

  of we dit nu willen of niet indien er ene dichtbij is zullen mensen daar gebruik van maken zie dit sneller gebeuren dat we denken Kijk naar smartphone hoeveel blijven nee Ook hoeveel kunnen nog documenten krijgen zonder 1 uur aan telefoon omdat weigert met internet aan te vragen Op den duur doe je toch per internet!

 • Patrick Moorthamer

  Denk er niet aan om zelf te scannen,ik ga niet werken voor die supermarkten !

 • raf janssens

  Ze doen wat ze willen, maar ik ga enkel winkelen waar er nog echte kassa's zijn, ook geen self scans.