Exclusief voor abonnees

Onze sommelier selecteert dé wijntrends van 2020: “Het middensegment krijgt het moeilijk omdat de consument almaar goedkopere wijn zoekt”

Sommelier Frank Van der Auwera.
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Sommelier Frank Van der Auwera.
De Belgische wijnen worden ‘groter’, Portugal en Zuid-Afrika de wijnlanden bij uitstek én op een écht lekkere alcoholvrije fles wordt het volgens wijnautoriteit Frank Van der Auwera ook komend jaar vergeefs wachten: dit zijn de belangrijkste wijntrends voor 2020. “Voor alcohol-lage wijn zie ik niet meteen een markt: de meeste liefhebbers zullen toch liever één glas van 13% verkiezen boven twee glazen-op-halve-kracht.”

Belgische wijn sterker dan ooit

“In 2020 zal de Belgische wijnliefhebber meer dan ooit openstaan voor wijn van eigen bodem”, voorspelt Frank Van der Auwera. “Eén en ander blijkt al uit een poll op mijn blog www.classintheglass.be. Op ruim 450 respondenten zegt 21% komend jaar zeker Belgische wijn te kopen en nog eens 26% het sterk te overwegen. Aan het andere uiterste toont 28% zich weinig enthousiast onder het mom dat buitenlandse wijnen sowieso beter zijn of Belgische wijn te duur uitvalt. Maar onthou vooral dat bijna één Belg op de twee klaar is om Belgische wijn te ontkurken.” 

Ook de grootwarenhuizen beginnen dat stilaan door te krijgen: onder meer bij Delhaize en Colruyt beginnen met domeinen als Château Bon Baron en Kluisberg de eerste tricolore flessen binnen te sijpelen. “Natuurlijk heeft het klimaatdebat daar mee te maken: Belgische wijn komt letterlijk van om de hoek en behoeft amper transport. Net zoals steeds meer consumenten ‘Made in Belgium’ linken aan kwaliteit.”

“Maar pas op”, waarschuwt Van der Auwera. “Het is niet omdat het Belgisch is dat het gegarandeerd ook kwaliteitsvol is. Sommige Belgische wijndomeinen brengen nog altijd weinig lovenswaardigs voort. Tegelijk zie je dat de opgedane ervaring en toenemende expertise toch Belgische wijnen opleveren die naast de Europese toplanden mogen staan. Zelf ben ik verzot op de chardonnay van Clos d’Opleeuw, maar ook Château Bon Baron, Kluisberg en Entre-Deux-Monts zijn goed bezig, al dan niet met één cuvée die er echt bovenuit springt.”

Dat de Belgische wijnbouw floreert als nooit tevoren, mag ook blijken uit de cijfers: met 1.983.143 liter aan wijn — waarvan witte en schuimwijn 80% innamen — verdubbelde de productie zelfs tegenover 2017. 

Al zullen de 136 Belgische wijnbouwers ook de komende jaren met één grote handicap blijven kampen: “Hun beperkte domeinen”, weet Van der Auwera. “We kunnen er hier niet zomaar wijngaarden bij toveren, hè. De gemiddelde Belgische wijngaard is 30 are groot (3.000 vierkante meter, red.) — daar lachen ze in het buitenland eens mee. En die beperkte schaalgrootte zorgt meteen voor een tweede euvel: de kostprijs. Ik denk niet dat we snel een Belgische witte wijn onder de 10 euro en een rode onder de 15 euro zullen vinden, terwijl onze schuimwijnen met eenzelfde prijs als champagne flirten. Wat ook perfect verklaarbaar is: want ook de Belgische wijnbouwers moeten er uiteindelijk iets aan kunnen verdienen.”

Portugal en Zuid-Afrika worden dé revelaties

“Het ziet er in 2020 niet geweldig uit voor sommige Nieuwe Wereld-landen. Niet dat ze gigantische klappen zullen krijgen, maar ze zullen toch wel wat marktaandeel verliezen: Chili door het woelige politieke klimaat, Argentinië door de rampzalige economie, Australië door de ongunstige wisselkoers... En allemaal samen ook door het klimaatdebat. Ongetwijfeld denken sommige Belgische wijnliefhebbers nu ook: ‘Oei, Chileense of Argentijnse wijn? Misschien zoeken we het beter wat dichter bij huis.’ Terwijl Latijns-Amerikaanse wijnen meestal in gigantische bulkladingen worden overgevaren en per fles voor niet meer CO2-uitstoot zorgen dan een volgeladen vrachtwagen die vanuit Zuid-Spanje komt aangereden.”

“Omgekeerd zie ik vooral twee landen die daarvan zullen profiteren. Om te beginnen en een beetje tegenstrijdig aan het klimaatdebat: Zuid-Afrika. Daar is men echt supergoed bezig: de conservatieve wijndomeinen worden er in sneltempo voorbijgestoken door jonge wijnbouwers, originele blends, verrassende gebieden... Kortom: Zuid-Afrika is aan zijn tweede wijnjeugd bezig. Net als Portugal. Niet dat daar ineens totaal nieuwe dingen gebeuren, maar pas nu wordt Portugal als wijnland tot de laatste uithoek ontgonnen én dat levert sowieso nieuwe, verrassende ontdekkingen op.”

Middensegment krijgt het moeilijk

“Niet te geloven hoeveel wijn België blijft binnenstromen: zelf kreeg ik voor de samenstelling van mijn recent verschenen ‘WijnKoopGids 2020’ flessen binnen uit zomaar even 42 verschillende wijnlanden. Waanzinnig hoe dat aanbod maar blijft toenemen, terwijl ik komend jaar echt problemen zie voor de middenlaag met een kostprijs tussen 20 à 40 euro per fles. Want steeds vaker zullen consumenten goedkopere wijnen opsnorren, die ondanks hun lichte prijskaartje steeds kwalitatiever worden. Terwijl aan het andere eind de zéér prestigieuze huizen ondanks alles hun flessen nog altijd probleemloos tegen 70 à 80 euro per fles zullen kunnen verkopen. Want ook voor ronkende namen zal altijd een publiek blijven bestaan.”

Rosé op de feesttafel

“Het zou me niet verbazen als het voorbije eindejaar her en der al rosé op de feesttafel heeft gestaan. En niet alleen als compromiswijn om iedereen van het gezelschap tevreden te houden. Maar echt als bewust gekozen wijn bij een voorgerecht. De smaak van roséwijn is zodanig aan het groeien dat die het komende jaar probleemloos mag pairen met gerechten. Met niet alleen een serieuze kwaliteitsinjectie vanuit de nog altijd toonaangevende Franse Provence, maar bijvoorbeeld ook vanuit Zuid-Afrika, waar zeer leuke roséwijnen opduiken met de pinotagedruif in de hoofdrol.”

Vergeefs wachten op lekkere 0,0%

“Natuurlijk zal de verkoop van alcoholvrije wijnen ook in 2020 blijven stijgen. Maar eerlijk: ik vrees dat ik toch nog lang vergeefs zal wachten op een smaakvolle alcoholvrije rode, terwijl ik ook bij de witte nog niet écht onder tafel geblazen ben. Het enige wat er min of meer mee doorkan, is de alcoholvrije mousserende wijn gebaseerd op de al zoete muscat-druif. Sowieso beter dan Kidibull, maar ook alleen voor wie van zoete bubbels houdt.”

“Niet schrikken als komend jaar ook steeds vaker alcohol-lage wijn zal opduiken, met een verlaagd alcoholgehalte van 9% in plaats van de vertrouwde 13%. Maar daarvoor zie ik weinig doelpubliek: de meeste liefhebbers zullen toch liever één glas van 13% verkiezen boven twee glazen-op-halve-kracht.”

Ontdek alle tips en adviezen van experts over wijn in ons wijndossier.

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro