Exclusief voor abonnees

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Wie in deze tijden van extreem lage rente een alternatief zoekt voor het klassieke spaarboekje, komt bijna automatisch bij aandelen uit. Toch stoten aandelen heel wat mensen af. Eén van de redenen daarvoor is dat het heel wat tijd en energie kost als je de bedrijven waarin je investeert wilt opvolgen. Met trackers is dat niet het geval: zij schaduwen de index of een andere korf van aandelen waardoor je zelf helemaal niets hoeft op te volgen. Hoe werkt dat en hoeveel kost het? 

Officieel gaat het om Exchange Traded Funds of EFT’s, maar de naam ‘trackers’ is veel meer ingeburgerd. Die geeft ook perfect weer waar het product voor staat; het woord komt van het Engelse werkwoord ‘to track’, wat ‘volgen’ betekent. En dat is exact wat trackers doen: zij schaduwen als het ware een beursindex of een bepaalde korf van aandelen. De tracker noteert doorgaans aan een fractie (bijvoorbeeld één tiende of één honderdste) van de index of de korf die hij volgt. Wanneer de index na een beursdag 1% stijgt, zal de tracker in min of meer dezelfde mate stijgen. Daalt de index de dag nadien, dan zal ook de tracker ervan ongeveer dezelfde beweging maken.

Trackers zijn in de jaren negentig ontstaan in de Verenigde Staten, waar ze al jaren razend populair zijn. Dat is onder meer het geval voor de Spider, de tracker die de S&P500- index volgt, of de QQQ, die de Nasdaq 100-index van de technologiebeurs volgt. Intussen zit ook bij ons de populariteit van trackers stevig in de lift.

Dat die interesse in trackers zo sterk is gestegen, heeft onder meer te maken met het aanbod. Zo is het niet alleen mogelijk heel wat beursindexen te schaduwen, ook steeds meer sectoren kunnen door trackers gevolgd worden. De mogelijkheden zijn praktisch onbeperkt: van trackers die bedrijven in een bepaald domein volgen (robotica, biotech of vastgoed bijvoorbeeld) tot maatschappelijke trends (zoals vergrijzing) of trackers die grondstoffen volgen. Maar de populariteit is zeker ook te verklaren door de vele voordelen die beleggen via trackers kan bieden.

Ruime spreiding

Beleggen in aandelen is niet zonder risico. Een bedrijf kan het ook, zelfs tegen de verwachtingen in, slecht doen en dat weegt vanzelfsprekend op je rendement als belegger. Daarom is het ook een slecht idee al je eieren in één mand te leggen en slechts in één of enkele bedrijven te investeren. Spreiden is belangrijk om dat risico zoveel mogelijk te beperken, het liefst in heel wat bedrijven, uiteenlopende sectoren en ook regio’s. Een tracker verzamelt een hele index of een korf aan bedrijven, waardoor die spreiding of diversificatie gegarandeerd is. En dat zonder dat je zelf al die bedrijven moet opvolgen of de individuele aandelen ervan moet kopen.

Keerzijde van de medaille is dat trackers meesurfen op de golven en grillen van de beurs. Op lange termijn bleek die evolutie positief, wat niet wegneemt dat op korte termijn ook stevige terugvallen mogelijk zijn.

Lage beheerskosten

Een tracker gebruiken is niet gratis. Naast de beurstaksen betaal je jaarlijkse kosten voor het beheer van de tracker. Het voordeel is dat die kosten erg beperkt zijn. Daarin verschillen de kosten van een tracker van andere beleggingsfondsen. Die bankfondsen doen aan actief beheer en proberen beter te doen dan de beursindexen. Dat maakt dat de beheerskosten van zo’n fonds vaak duurder zijn dan die van trackers. Bij trackers is er een zogeheten passief beheer, ze volgen enkel de index — wat de beheerskosten minder duur maakt. De kosten voor een tracker bedragen gemiddeld zo’n 0,25 tot 0,5%.

Anderzijds moet je op trackers ook de beurstaks betalen. Hoeveel die bedraagt, is afhankelijk van enkele factoren: in welk land de tracker geregistreerd is en of de dividenden worden uitgekeerd of worden herbelegd. Het tarief bedraagt ofwel 0,12%, 0,35% of 1,32%. Je informeert best vooraf welk tarief voor welke tracker van toepassing is.

Makkelijk verhandelbaar

Trackers noteren gewoon op de beurs en zijn daardoor even makkelijk verhandelbaar als aandelen zelf. Op elk moment van de dag kan je een tracker kopen en verkopen tegen de prijsvorming die op dat moment gebeurt. Dat garandeert een vlotte verhandelbaarheid. Ook daar zit het verschil met een fonds. Bij een fonds wordt de inventariswaarde één keer per dag — of soms zelfs één keer per week of om de paar weken — berekend. Daardoor is de verhandelbaarheid vaak heel wat minder vlot, wat vervelend kan zijn wanneer de beurs plots stijgt of daalt.

Dividenden inbegrepen

Als aandeelhouder ben je voor een piepklein stukje eigenaar van de bedrijven waarin je investeert. Als die bedrijven winst maken, krijg je daar een deel van in de vorm van dividenden. Dat is zo bij individuele aandelen, maar ook bij trackers. Sommige trackers keren die dividenden gewoon uit — zoals dat het geval is bij individuele aandelen —, andere trackers kapitaliseren die, waardoor die opbrengsten automatisch worden herbelegd.

Aanbod genoeg maar kleiner

Het aanbod aan trackers is weliswaar zeer groot maar is sinds zowat anderhalf jaar wel flink beperkt. Door een Europese richtlijn mogen hier enkel nog trackers worden verkocht waarbij de aanbieders ook een specifiek informatiedocument ter beschikking stellen. Heel wat Amerikaanse aanbieders van trackers hebben dat niet gedaan, waardoor het aanbod is afgenomen. Toch bestaan er ook heel wat Europese alternatieven die bij zowat elke bank of broker verkrijgbaar zijn.

Enkele voorbeelden van trackers

• Lyxor BEL 20 TR (DR) UCITS ETF: een tracker die de Bel20 volgt, de 20 belangrijkste aandelen op de beurs van Brussel.
• iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR: een tracker die belegt in de 50 grootste bedrijven uit de eurozone.
• Gold Bullion Securities ETC: een tracker die de goudprijs volgt.

Een overzicht van de meeste trackers, hun prestatie en de kosten ervan is te vinden via morningstar.be.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

Bankieren via de app is gemakkelijk, maar wat als je een fout maakt bij een overschrijving?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het is een ongelijke wedstrijd. Professionele en institutionele beleggers hebben hun informatie altijd vroeger, kunnen eerder en sneller handelen en doen dat aan lagere kosten. Het is alsof je als amateur boksliefhebber een wedstrijd zou moeten doen met een WK in het profboksen. Wie zou de grote verliezer worden.

 • Hans Turpyn

  Bitcoin en crypto zijn een mooi alternatief. Veel volatiliteit en opportuniteit, maar ook risico natuurlijk

 • Jos Nijs

  trackers jaja. maar waarom mogen wij in de eu geen us trackers kopen, leg dat eens uit !! de eu alternatieven zijn twee keer zo duur en hebben geen omzet. dank u eu !!

 • raf janssens

  en alweer moeite aan het doen om de belg te laten investeren .maar al die miljarden die op spaar boekjes staan dat is natuurlijk een doorn in het oog van de regering .maar sorry ik ben dexia en arcopar nog niet vergeten hoor .blijft lekker staan dat geld