Ontwijk financiële valkuilen door gespreid te beleggen

Shutterstock
Financieel adviseurs raden hun klanten vaak aan om gespreid in de tijd te beleggen. Waarom? Onder meer om de kwalijke effecten van typisch menselijk gedrag wat te temperen.

Beleggen is gemakkelijk, althans in theorie: u koopt aandelen wanneer ze goedkoop zijn en verkoopt ze wanneer ze duur zijn. Het verschil steekt u als winst op zak. De praktijk is echter een ander paar mouwen. Of een aandeel op zijn laagste/hoogste punt staat, dat weet je pas achteraf. Stijgt je aandeel van tien euro naar een dubbele waarde van twintig euro? Mooi, maar wie zegt dat het niet nog 'doorstijgt' tot vijftig euro? Niemand is ooit arm geworden van voortijdig zijn of haar winst op te nemen, maar op die manier mis je mogelijks mooie opportuniteiten.

Kuddementaliteit

Die onzekerheid over het juiste moment wordt nog versterkt door 'typisch' menselijk gedrag. Want ja, ook in de wereld van beleggingen heerst zoiets als kuddementaliteit. M.a.w.: als iets al sterk steeg, is het succesvol en trekt het nog meer geïnteresseerde beleggers aan. Iedereen wil immers winnaars in zijn portefeuille hebben. Dit vergroot de kans dat de koers verder stijgt en dat iets op een piekkoers wordt gekocht. Het tegendeel gebeurt bij dalende koersen: dat zet mensen ertoe aan om sneller te verkopen als de koers al een eind gezakt is.

Lees ook: Welke beleggingen passen het best bij uw profiel? Doe de test

Markt voorspellen

Technische analisten proberen de evolutie van de financiële markten te voorspellen op basis van patronen in aandelengrafieken. Ze gaan ervan uit dat diezelfde patronen ook in de toekomst zullen weerkeren. De techniek is vooral bruikbaar om koersbewegingen op korte termijn te ontdekken. Voor langetermijninvesteringen is de technische analyse minder geschikt.

Wil je dit ondervangen, dan kies je best voor gespreid beleggen. In plaats van zeer grote investeringen te doen op specifieke momenten, kan je eerder kleinere beleggingen doen op vaste momenten. De reden is simpel: zo zorg je ervoor dat je niet alles op een piekmoment koopt of op een dalmoment verkoopt. Door op die manier stelselmatig te kopen, schakel je emoties uit en vlak je ook pieken en dalen uit. Anders gezegd: het gaat om een verzekering tegen de grootste verliezen in slechte tijden, die je betaalt met wat je laat liggen in de beste tijden.

Lees ook: Dit is het profiel van de Belgische belegger

Kies voor een spaarplan

Enkele banken en verzekeraars vangen de behoefte aan gespreid beleggen op via diverse spaarplannen. Bij de bank kan je bijvoorbeeld op geregelde tijdstippen deelbewijzen van beleggingsfondsen bijkopen. Bij verzekeraars kan je stortingen doen in een tak23-beleggingsverzekering waarvan de opbrengst gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Gespreide stortingen hebben overigens nog een ander voordeel: je kan ze ook praktisch gemakkelijker opvolgen, omdat je beleggingsopdracht geautomatiseerd kan worden.

Tip: vergelijk een aantal beleggingsplannen

Lees ook:

Wie biedt hoogste opbrengst voor langetermijnsparen

Belegger wordt beter geïnformeerd over risico’s, kosten en opbrengsten

Vijf tips om veilig te beleggen

Bron: spaargids.be.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vandeweghe

  beleg zelf dat doe je altijd beter ! leve de kluis .

 • Steven Vandemaele

  De grootste financiele valkuil die ik ken is mijn belastingbrief! En owee als ik er aan denk waar het voor dient....

 • raymond van der craen

  Van één belegging dat ze verlies maakt ben ik zeker en dat is van het traditionele "veilige" spaarboekte. 0,11% rente op een jaar tenminste als je je centjes 12 maanden laat staan op een spaarboekje en 2,06% waardevermindering van je spaargeld door inflatie. Dit betekend op jaarbasis een verlies van 1,95% netto!

 • luu di malinas

  Raar, ik doe meestal het omgekeerde van wat de 'experten' van banken voorstellen en toch maak ik geen verlies. Die adviseurs volgen de markt en raden enkel dingen aan die al flink gestegen zijn de laatste maanden.

 • Roger Wellens

  Wil je een goede nachtrust en je geld behouden, stap dan niet in aandelen als je er niks van kent. Je moet er zwemmen tussen de haaien, en zij werken met automatische computerprogramma's, gepluimd wordt je. Dat is de enige garantie op de beurs. Zelfs Van Rossem zei het ooit; afblijven.