Ontransparante heffingen verhogen energiefactuur met 329 euro

ANP XTRA
De Vlaamse energieregulator VREG berekende dat de zogenaamde openbaredienstverplichtingen, zoals onder meer groenestroomcertificaten, een gemiddeld gezin jaarlijks 329 euro kosten. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse energieregulator Vreg, die voor het eerst de kosten op een rijtje zette. De bedoeling is om meer transparantie te schenken: de evolutie van die kosten zal elke maand worden geactualiseerd.

Energiefacturen in ons land worden niet alleen gebaseerd op de werkelijke energieprijs, maar omvatten ook allerlei heffingen en ingrepen. Zo zijn er de zogenaamde openbaredienstverplichtingen (ODV’s), een pakket aan technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen, zoals groenestroomcertificaten, die vooral door Vlaanderen worden opgelegd. Lees hier wat écht belangrijk is op uw energiefactuur

Voor het eerst heeft de Vlaamse energieregulator VREG becijferd hoeveel die ODV-kosten nu daadwerkelijk bedragen. In totaal zou het neerkomen op een som van bijna 1,7 miljard euro. Op een gemiddelde elektriciteitsfactuur van 947,16 euro voor een gezin, zijn er ruim 250 euro openbaredienstverplichtingen. Vooral de elektriciteitsfactuur gaat gebukt onder hoge ODV-kosten, 251,68 euro in totaal. Daar komen dan nog extra kosten voor de aardgasfactuur (26,74 euro) en federale heffingen bovenop.

Ook voor een klein bedrijf gaat het over een serieuze meerkost. In totaal gaat het daar om 4.207,4 euro. Opnieuw neemt de elektriciteitsfactuur het leeuwendeel voor haar rekening, met een totaalbedrag van liefst 2.424,85 euro.

Gebrek aan transparantie

Naast de serieuze kost klaagt de VREG ook het gebrek aan transparantie aan, want deze ODV-kosten zijn niet rechtstreeks uit de energiefactuur af te leiden. Uit eerdere studies bleek reeds dat de energiefactuur in het buitenland over het algemeen fors lager ligt en de ODV-kosten spelen daarin een belangrijke rol.

Voorts stelt de VREG zich ook vragen bij het grote prijsverschil tussen de elektriciteits- en aardgasfactuur. “Gelet op de energietransitie, die onder andere tot veel meer warmtepompen en elektrische voertuigen zal leiden, en de verdere groei van decentrale hernieuwbare productie, is elektriciteit een energiedrager van de toekomst. Om te evolueren naar een koolstofarm energiesysteem geeft dit dus een verkeerd signaal.”

De VREG hoopt dat dit rapport een aanzet kan zijn om de financieringswijze van de energiefactuur te herbekijken. “We moeten werk maken van een betaalbare energietransitie”, klinkt het.

Hannes Anaf.
Ton Wiggenraad Hannes Anaf.

Sp.a: “Schrap BTW op heffingen”
Sp.a wil de energiefactuur laten dalen door onder meer de BTW op de heffingen te schrappen. Dat zou een gemiddeld gezin jaarlijks al 130 euro opleveren. Daarnaast moet de BTW op de heffingen worden geschrapt omdat die een belasting op een belasting vormen. Vandaag zijn de federale bijdrage en de Vlaamse energieheffing al vrijgesteld van BTW. “Ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen voor de overige heffingen”, zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf. Volgens hem betekent die afschaffing een daling van de energiefactuur met 60 à 70 euro.

Tot slot wil de partij ook een betere verdeling van de kosten tussen particulieren en bedrijven. “De kleinste gebruikers, gezinnen en KMO’s betalen zo’n 90 procent van de netkosten. Grotere gebruikers dragen dus nauwelijks bij. Sp.a wil een eerlijkere verdeling van die netkosten.” 

Stroomfactuur kmo’s

Kleine en middelgrote bedrijven (kmo’s) betalen in Vlaanderen aanzienlijk meer voor hun elektriciteit dan gelijkaardige bedrijven in Brussel, Wallonië of in de buurlanden. Unizo berekende dat een gemiddelde stroomfactuur van een kmo in Vlaanderen, rekening houdend met alle correcties, 23,9 procent hoger uitkomt dan die van hun concurrerende buren. De ondernemersorganisatie baseerde zich op gegevens van Eurostat, de Creg en een studie van consultant PwC. Vooral de kleine professionele gebruikers zijn de pineut.

“Dit gigantische cijfer is onaanvaardbaar”, meent Danny Van Assche van Unizo. “Er moet dringend gewerkt worden aan het wegwerken van die handicap, binnen het kader van een ‘energienorm’.” De budgettaire impact hiervan zou tussen de 362,7 miljoen en 428 miljoen euro bedragen.

Het is niet zozeer de stroomprijs zelf die flink hoger uitvalt, maar wel het feit dat in de elektriciteitsfactuur allerlei heffingen en toeslagen zijn opgenomen, onder meer voor de openbaredienstverplichtingen. Door het invoeren van een “energienorm” zouden bepaalde bijdragen of heffingen geplafonneerd kunnen worden, of zelfs naar beneden worden bijgesteld. De Vlaamse overheid zou die verplichtingen dan moeten financieren met algemene middelen. 

Bij de duurste van Europa

Ook Febeg (Federatie van elektriciteits- en gasbedrijven in België) vindt dat de elektriciteitsfactuur dringend moet worden afgeslankt. De extra kosten maken dat onze factuur bij de hoogste in Europa is, zegt Febeg. “In functie van de koopkracht is elektriciteit voor de Belgische gezinnen 62 procent duurder dan in Frankrijk en 75 procent duurder dan in Nederland. Andere landen kiezen ervoor om de sociale en ecologische openbare dienstverplichtingen buiten de elektriciteitsfactuur te financieren”.

 Febeg wil de Vreg-studie aangrijpen om het debat te openen. “Wij roepen de beleidsverantwoordelijken op in dialoog te treden en werk te maken van een transparantere en lichtere elektriciteitsfactuur om ze betaalbaar te houden.”

Tip: Verlaag uw energiekosten door de goedkoopste energieprijzen te kiezen. Vergelijk de beste aanbiedingen op mijnenergie.be

Lees ook:

Zo kan u uw energiefactuur verlagen

Weet u wat u uitgeeft? Amper 1 op de 5 Belgen kent kost elektriciteitsverbruik

Nú van energieleverancier veranderen, kan je meer dan 500 euro besparing opleveren
110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Cooks

  Allee, net of we nog niet wisten dat we op alle manieren bestolen worden door én de leugenaars uit de Wetstraat én de energiemaffia.

 • Peter Janssen

  Ja, mensen we weten nu hoe het in elkaar zit met de politieke leugenaars die ons steeds en onwettig dan nog blijven bestelen. Hoe gaan we dat oplossen? Hoe gaan we politici ertoe bewegen óns welzijn ter harte te nemen en een beleid te voeren zodat wíj een beter leven en betaalbare basisbehoeften krijgen? Kan dat nog geweldloos?

 • Tom Faes

  Nee en nog eens nee de nva willen niet meer of hogere belasting , echt niet , maar ja al de postjes moeten betaald worden en daarom lost de nva dat op het een heffing links of een heffing rechts en mogelijk een factuur of drie,vier meer ,maar belastingen verhogen neen. Denk toch eens na mensen.

 • Gino Denil

  Tommelein heeft dat goed in elkaar gestoken. De 100€ Turteltaks werd stiekem 329€ extra heffingen.

 • peter destoop

  en dit allemaal aan 21% BTW. Dus openbare diensten zijn ook al een luxe produkt geworden.