Exclusief voor abonnees

Online maaltijddiensten getest: schraal aanbod voor wie niet in de stad woont

Onze journaliste test verschillende maaltijdbezorgdiensten uit.
Carline Vandercruyssen Onze journaliste test verschillende maaltijdbezorgdiensten uit.
Geen zin om te koken? Via een van de intussen talrijke online bestelplatformen haal je in enkele kliks een maaltijd in huis. Gezond is die in ons geval niet echt, want het aanbod niet-fastfood is schaars voor wie niet in een grote stad woont. Maar wat het meest tegenvalt, zijn de vaak (zeer) lange wachttijden. Welke dienst doet wel wat hij belooft?

Was maaltijdlevering aan huis vroeger nog beperkt tot fastfoodketens als Pizza Hut en de lokale Chinees, dan is er nu een waaier aan restaurants die hun lekkers tot aan je voordeur komen brengen. Op online bestelplatformen bieden tientallen restaurants uit de buurt hun waren aan. Aan jou om een selectie te maken.

De site geeft je bestelling door aan de zaak in kwestie, jij hoeft enkel te betalen en wachten tot de deurbel gaat. Klinkt fantastisch als je op een blauwe maandag geen zin hebt om te koken, en dat ís het ook. Alleen wie in een plattelands-gemeente woont, zoals ondergetekende, heeft pech. Hier geen Deliveroo of UberEats, die bekende spelers beperken hun actieradius nog altijd tot grote steden als Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. 

Voor wie ‘op de parking’ resideert, is het even zoeken naar een bestelplatform dat plaatselijke restaurants die aan huis leveren bundelt. Vreemd, want net wie buiten de stad woont en dus geen gezellige eettentjes op wandelafstand heeft, is het meest gebaat met een de(r)gelijke dienstverlening.

Tegenvaller 

In onze regio — Dendermonde — zijn drie platformen actief: mymenu.beetenonline.be en TakeAway.com, wat maakt dat we in totaal uit 23 restaurants kunnen kiezen. Dat is peanuts in vergelijking met pakweg Antwerpen, waar alleen al TakeAway.com samenwerkt met 285 restaurants. 

De 23 zaken die wij ter beschikking hebben, zijn bovendien bijna uitsluitend pizzeria’s en pitazaken, die ene verdwaalde Japanner niet meegerekend. Heerlijk als je zin hebt in een snelle, vette hap voor je op stap gaat, maar een behoorlijke tegenvaller als je rekent op een gezonde, evenwichtige maaltijd. Want die zijn in dit beperkte repertoire niet terug te vinden. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Leuven, waar Deliveroo ook samenwerkt met vegetarische restaurants en gezonde ketens als Subway. Het schrale lokale aanbod heeft nog een nadeel: alleen bij TakeAway vinden we een paar zaken die ook ‘s middags leveren. Al is dat voor de meeste gebruikers geen drama, want uit een enquête van Test Aankoop (zie cijfers) blijkt dat het merendeel van de aan huis geleverde maaltijden avondmaaltijden zijn. Tijdens weekdagen maken ze 41% van de bestellingen uit, in het weekend 33%. Bij lunches gaat het slechts om respectievelijk 13% en 7%.

Tot halfuur langer wachten

Deliveroo en UberEats hebben eigen koeriers om het eten te brengen, maar de restaurants waar wij bestelden, laten hun eigen personeel de maaltijden afleveren. Of dat een voor- of nadeel is, kunnen we bij gebrek aan de twee eerste platformen niet verifiëren, maar feit is dat wij op drie van de vier bestellingen ontzettend lang moeten wachten. 

Pizza Hut, waar we via TakeAway.com bestelden, beloofde onze pizza’s binnen de vijftig minuten te leveren, maar deed er uiteindelijk een uur en een kwartier over. Bij Nori Sushi Wok & Grill dienden we een kwartier langer te wachten dan aangegeven, en bij Antalya Pita was de vriendelijke leverancier zestien minuten te laat. Alleen Domino’s Pizza — ook via TakeAway.com besteld — leverde binnen de verwachte termijn van 46 minuten. Wellicht had het feit dat hun koerier als enige per scooter kwam in plaats van met de auto daar veel mee te maken. Zo’n brommertje is net iets handiger en sneller om de files te omzeilen.

De lange wachttijden zijn niet zo uitzonderlijk. Volgens het onderzoek van Test Aankoop arriveert maar 65% van de maaltijden op tijd of met minder dan vijf minuten vertraging. Bij 4% wordt de verwachte levertijd zelfs met meer dan dertig minuten overschreden. Je bestelling doorgeven vóór je honger krijgt, is dus een must. Via de Foodtracker die onder meer TakeAway.com op z’n website heeft staan, kan je min of meer volgen wanneer de koerier bij jou aankomt, maar dat maakt de ergernis er niet minder om.

Minimumprijs

De prijs dan. Eerlijk is eerlijk, die valt meestal goed mee. Gemiddeld wordt volgens Test Aankoop 11,30 euro per persoon besteed. Uit hun berekeningen blijkt ook dat dat bedrag daalt naarmate je met meer personen bestelt. 

Voor één eter kost een maaltijd aan huis gemiddeld 15,70 euro, met z’n vieren betaal je gemiddeld 35,50 euro of 8,80 euro per persoon. Uiteraard hebben alle restaurants een minimumbedrag dat je moet bestellen om een gratis levering te krijgen, maar zeker als je met het hele gezin eet, kom je daar snel aan. 

Bij Pizza Hut is dat 29 euro en wij klokken met onze pizza’s, lookbroodjes en kippenvleugeltjes af op 65,10 euro. Domino’s Pizza legt het minimumbestelbedrag op 20 euro, bij Nori Sushi Wok & Grill is dat 50 euro, wat veel is als je maar met z’n tweeën bent. Met z’n vieren halen we dat bedrag echter moeiteloos. Alleen de sushi-boot voor twee personen kost immers al 50 euro. 

Het goedkoopst is Antalya Pita, met een minimumbedrag van 14 euro. Met de 43,40 euro voor onze pita- en gyrosschotel, de ‘kapsalon’, de frituursnacks en de frietjes overschrijden we die som zonder met onze ogen te knipperen.

TAKEAWAY.COM

Bestellen

Lokaal aanbod restaurants: 19

Gebruiksvriendelijkheid website

“Uitstekend. Op het startscherm vul je je adres in en met één klik krijg je alle aangesloten restaurants te zien die in jouw buurt aan huis leveren. Je kan je restaurants bovendien selecteren op basis van het vereiste minimumbestelbedrag en/of de gevraagde bezorgkosten. Daarnaast kan je kiezen op basis van het soort maaltijd (kip, burgers, Indiaas...), wat erg handig is bij een groot aanbod aan restaurants. Van elk restaurant kan je meteen ook de beoordelingen van andere klanten lezen.”

Foodtracker

“Ja. Je ziet de geschatte levertijd op het scherm en je krijgt voortdurend updates die aangeven hoelang de koerier nog over z’n traject zal doen.”

De bestelling

Pizza’s van Pizza Hut

Wachttijd

Geschat op 50 minuten, maar pas geleverd na 1.15 uur

Minimumbestelbedrag: €29

Betaald voor vier: €65,10

Algemene tevredenheid

★★★
“Als je de pizza’s ter plekke gaat eten, zijn ze misschien net iets warmer dan in de kartonnen doos waarin ze verpakt zijn, maar verder is er geen verschil met wat je thuis geleverd krijgt. Ondanks de lange wachttijd, de beste van de vier geteste maaltijden aan huis.”

Pizza’s van Domino’s Pizza

Wachttijd: geschat op 46 minuten en perfect op tijd geleverd

Minimumbestelbedrag: €20

Betaald voor vier: €65,35

Algemene tevredenheid

★★
“De pizza’s waren nog warm genoeg, maar de korst was onderweg behoorlijk taai geworden. Wil je niet inboeten op kwaliteit, ben je bij Domino’s beter af als je gaat eten in een van hun zeventig Belgische vestigingen.”

Etenonline.be

Bestellen

Lokaal aanbod restaurants

4 (waarvan één ook op Mymenu.be en de drie andere op TakeAway.com)

Gebruiksvriendelijkheid website

“Met maar vier restaurants in onze buurt is het sowieso niet moeilijk navigeren. In tegenstelling tot TakeAway.com en mymenu.be worden de restaurants hier niet per type maaltijd ingedeeld.”

Foodtracker: Nee.

De bestelling

Sushi bij Nori Sushi Wok & Grill

Wachttijd: geschat op 50 minuten, maar pas geleverd na 1.05 uur

Minimumbestelbedrag: 50 euro

Betaald voor vier: 89 euro

Algemene tevredenheid


“Ruime portie sushi, maar zowel de soep als de noedels waren bij levering al te veel afgekoeld. De sushischotel was mooi gepresenteerd, maar de overige maaltijden zagen er weinig smakelijk uit in hun aluminium bakjes.”

(lees verder onder de afbeelding)

Het logo van Etenonline.be.
RV Het logo van Etenonline.be.

Mymenu.be

Bestellen

Lokaal aanbod restaurants: 7 (waarvan 3 ook op TakeAway.com staan)

Gebruiksvriendelijkheid website

“Vergelijkbaar met TakeAway.com, alleen worden hier meer foto’s en drukkere kleuren gebruikt, waardoor het geheel net iets minder overzichtelijk wordt.”

Foodtracker

“Ja. Je kan niet alleen checken wanneer je bestelling verzonden is, maar ook wanneer hij doorgegeven werd aan de keuken en daar de deur uitgaat.”

De bestelling

Vleesschotels bij Antalya Pita

Wachttijd: geschat op 45 minuten, maar pas geleverd na 1.01 uur

Minimumbestelbedrag: 14 euro

Betaald voor vier: 43,40 euro

Algemene tevredenheid

★★
De vleesschotels waren nog voldoende warm dankzij de thermische bakjes, maar de lauwe en slappe frieten zaten in een zakje dat bij levering met vet doordrenkt was.”

Lees ook binnen HLN+:

Zo fiscaal aantrekkelijk zijn elektrische en hybride wagens: alleen wie met een ‘echte’ plug-in rijdt gaat er op vooruit

Na prijsstijging Netflix: welke streamingdiensten geven je waar voor je geld?

Genieten van je pensioen in het buitenland: fiscaal een interessante keuze?
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Zelf koken, je blijft in beweging bent actief en vooral je weet wat je eet en je betaald stukken minder, dat zeg mijn moeder die is 88 jaar oud en ze maakt er geen gladde beurs goeroes mee rijk.

 • Emi De graeve

  wat je zelf maakt is beter :-) zolang je dat kunt. Ik kan geen aan huis geleverde pizza's meer zien.

 • Helene Van der Heyden

  Voor alleenstaande ouderen kom je meestal niet aan de gevraagde bedragen.Dus wij vallen uit de boot.Ook Iets met groenten is ver zoeken.

 • Tom De Bondt

  Takeaway is gratis en werkt goed, Deliveroo heel goede support, Uber werkt vaak slecht en support is er al helemaal niet.