Ongelooflijk wat een Ikea-keuken binnen 10 jaar allemaal kan

Het Zweedse woonwarenhuis Ikea heeft onlangs zijn 'keuken van de toekomst' onthuld. Uitgerust met hypermoderne technieken, zoals een koelkast die elk eetwaar op de ideale temperatuur bewaart en een automatisch sorteersysteem, zorgt de keuken voor een ongelooflijk comfort. Maar vooral de nieuwe tafel die de woonketen introduceerde, trok de aandacht. Die maakt van iedereen een keukenprins(es).

De tafel maakt alle overige huishoudtoestellen op slag overbodig. Het meubel kan verwarmen, koelen, wegen en ja, zelfs je smartphone opladen. Ook kookboeken zijn niet langer nodig. Op basis van ingrediënten die je op het werkblad legt, kan de tafel verschillende maaltijden voorstellen. Vervolgens overloopt het stap voor stap het hele kookproces. Je moet dus niet langer een keukenheld zijn, om een perfecte maaltijd te bereiden. Zelf kan je daarnaast ook aangeven hoeveel tijd je hebt, daar houdt de tafel dan rekening mee. Het meubel stelt gerechten voor die je binnen die tijd kan afwerken.

Prototype
De toekomstige Ikea-keuken is bovendien volledig ecologisch verantwoord. Zo is er een waterfilter aanwezig, die propere waterresten bijhoudt en gebruikt voor de vaatwasser of een volgende kookbeurt. De keuken is nu nog een prototype, maar binnen 10 jaar, in 2025, zou ze al in elk huishouden gebruikt kunnen worden.

Projectie
De technologie bestaat uit een camera en projector, die boven de tafel hangt, en een inductieplaat die zich onder het oppervlak van de tafel bevindt. Wanneer die twee in contact staan met elkaar, kunnen ze de bewegingen volgen van objecten op tafel. Zelf kunnen ze ook directies geven aan de gebruiker, bijvoorbeeld waar de pan precies geplaatst moet worden op de tafel of welke ingrediënten nodig zijn voor een bepaald recept.

Nederlandse studenten
Om de tafel te creëren, werkte IKEA samen met IDEO, een internationaal ontwerpbureau. Ook enkele studenten aan de faculteit 'Industrieel Ontwerp' van de Universiteit van Eindhoven en de Lund Universiteit in Zweden mochten hun zegje doen over het design van de keuken.

Concept Kitchen 2025Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels