Ondanks migratiegolf daalt werkloosheid bij allochtonen met 1,5 procent

Al twee jaar aan een stuk neemt aantal werklozen in Vlaanderen af

photo_news
Eind september telde Vlaanderen 217.310 niet-werkende werkzoekenden, of 12.417 minder dan twaalf maanden eerder. Het gaat om een daling met 5,4 procent, meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. De werkloosheid bij allochtonen daalt met 1,5 procent.

Sinds augustus 2015 daalt de werkloosheid in Vlaanderen, al meer dan twee jaar aan een stuk. De daling situeerde zich vorige maand in alle leeftijdscategorieën, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur. Zo gaat de jeugdwerkloosheid (min 25-jarigen) bijvoorbeeld 8 procent lager. Bij de 50-plussers is dat met 1,4 procent.

De werkloosheid bij personen met een arbeidshandicap stijgt wel, met 2 procent.

Allochtonen

Muyters meldt ook dat de werkloosheid bij allochtonen daalt met 1,5 procent. "Gezien de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan is dat zonder meer goed nieuws. Dat zij zich massaal inschrijven bij de VDAB, zien we aan de toename met 13,0 procent in de categorie 'Andere', die onder meer de erkende vluchtelingen met leefloon omvat", klinkt het. "Dat die instroom toch resulteert in een algemene daling bij de allochtone werkloosheid met 1,5 procent is goed nieuws."

De werkloosheidsgraad komt tot slot uit 7,14 procent.

Tijd voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk het volledig jobaanbod op vacature.com
Bekijk jobs52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Heylen

  Dankzij positieve discriminatie van onze wanbeleidsmakers ,ze worden gesubsidieerd door ,yeah right, Ons belastingsgeld. wij betalen 5 keer voor de economische vluchteling! (en onze loonnormen komen onder druk te staan;onze jobs worden ingepikt....en die miljarden die ze voor de vluchtelingencrisis,van europa buiten de begroting mogen houden,zullen we vroeg of laat ook nog op ons brood krijgen!!!) Het failliet van Europa!! Bedankt,politieke graaiende wanbeleids kwakzalvers.

 • Tom M

  Beter dan geen job en leven van de belasting's betaler

 • Marco Maerten

  Wellicht zijn dat jobs die voltijds net boven het leefloon liggen..ze hebben geen andere keuze!

 • Jan Verstrepen

  Cijfertjesdans binnenkort verkiezingen, en weet je in Mars daar lopen groen mannetjes rond volgens onze regering.

 • lieve vanderstraeten

  hallucinant, wat een grote zever, het is daarom dat mensen die 40 jaar gewerkt hebben hun pensioen zien dalen en langer moeten werken. Wij zijn niet dom hoor. En hoeveel duizenden staan er op het ocmw, de vrouwen werken al niet, dan spreek ik nog niet van de miljarden kindergeld dat uitbetaald wordt aan mensen die nog nooit bijgedragen hebben aan ons systeem.