Omniumverzekering: u betaalt meer, is het dat ook waard?

Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten.
Shutterstock Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten.
Wie met een wagen de baan op wil, moet verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) afsluiten. De verzekeraar stelt daarnaast ook verschillende omniumformules voor. Aan die extra bescherming hangt uiteraard een prijskaartje vast. Maar loont het wel om die meerkost telkens op te hoesten? Spaargids.be zocht het voor u uit.

BA, mini-omnium en omnium

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels aan de bestuurder van de tegenpartij wanneer u een ongeval veroorzaakt. De kosten aan de eigen wagen moet u zelf ophoesten.

Een mini-omnium biedt een extra dekking bij onder meer brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken. Is uw wagen gestolen, dan kunt u ook op een tegemoetkoming rekenen. De exacte voorwaarden verschillen van polis tot polis.

Waar de BA-autoverzekering en de mini-omnium bij een ongeval in fout enkel de tegenpartij vergoeden, staat de volledige omnium ook borg voor de eigen materiële schade. Botst u tegen uw garagepoort? Dan kunt u voor de herstellingskosten van uw wagen bij de verzekeraar aankloppen.

Wanneer is een omniumverzekering interessant?

Bij een autolening

Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten. Doet u dat niet, dan moet u bij een schadegeval zowel uw afbetaling als de herstellingkosten neertellen. Worstcasescenario: bij een total loss moet u nog een lening afbetalen voor een voertuig waarover u niet langer beschikt.

Waardevermindering is cruciaal

Bij de aankoop van een wagen zonder lening is het belangrijk om weten dat uw auto voor de verzekeraar in waarde daalt naargelang de tijd. Contracten die uitgaan van een aangenomen waarde leggen een aanvangsperiode van één tot drie jaar vast, waarin de verzekeraar de volledige waarde integraal uitkeert in geval van totaal verlies. Daarna geldt een afschrijvingspercentage. De formule functionele of werkelijke waarde past de afschrijving al vanaf de eerste maand toe, terwijl de optie factuurwaarde uitgaat van het werkelijk betaalde bedrag volgens de factuur, kortingen inbegrepen. De uiteindelijke vergoeding bij een total loss ligt in beide gevallen lager dan bij een aangenomen waarde.

Wanneer de verzekeraar u een voorstel doet tot verlenging van uw huidige omniumverzekering, gaat u best na hoeveel de waardevermindering op dat moment bedraagt. Als uw verzekeraar bij totaal verlies na vijf jaar nog maar de helft van de aankoopwaarde wil vergoeden, dan gaat u na of de meerkosten van een omniumverzekering opwegen tegen de waarde die u in geval van een total loss terugkrijgt. Hou er rekening mee dat uw omniumpolis de herstellingskosten na een ongeval wel blijft vergoeden, ongeacht de leeftijd van uw auto.

Vergelijken loont

De verzekeringspolissen verschillen sterk. Waar de ene verzekeraar een lagere premie aanrekent, zal een andere speler extra bijstand of een uitgebreidere waarborg geven. Vaak zit er ook een verschil in de franchise, het bedrag dat u zelf moet betalen bij een schadegeval.

Wat de interessantste (omnium)autoverzekering is, hangt dus af van een pak factoren. Door voor uw specifieke persoonlijke situatie te gaan vergelijken, bespaart u vaak honderden euro’s.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer op Spaargids.be:

Wat dekt uw brandverzekering?

Een fietslening aangaan? Dit moet u weten

Schade bij ongevallen hoger tijdens coronacrisis: wat te doen bij een aanrijding?

Bronspaargids.be.
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christophe Moser

  Verzekeringen zijn een 'business' en niets anders dan dat.

 • marjan Faes

  theo van hoof; interessante theorie. ik zit zelf in verzekeringen. dus ik hoor heel graag van u waar mensen zo'n lening kunnen aangaan. dus je leent 10.000€ voor een auto, betaald 500€ per maand af. na 2 maanden auto totaal verlies, en verzekering is niet nodig, want je hoeft de rest van de lening niet terug te betalen ...schitterend! en uw verzekeringsverhaal klopt ook langs geen kanten .

 • Theo Van Hoof

  Je mag voor jezelf spreken guy vermeulen. Ik heb een omnium op mijn auto en heb in 35 jaar geen enkel ongeval gehad waar ik zelf in fout ben gesteld. 3 weken geleden reed er een vrouw tegen mijn auto terwijl ik geparkeerd stond. Amper te zien 1500€. Indien mijn moeder niet in de auto zat, was ze waarschijnlijk weg en kon ik zelf opdraaien voor die 1500€. Wat je zegt klopt ook niet John Nelis. Je kan een autolening nemen die stopt bij totaal verlies of overlijden. Kost je enkele €/maand extra.

 • valere vermeulen

  Dwing in eerste instantie een 0 franchise af bij uw verzekering.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  ik begin niet te jammeren als er een paar schrammen op mijn auto zijn. Het is natuurlijk iets anders als een gek hem stuk rijdt en het hazenpad kiest. Omnium rijden is een kansspel. Je kan winnen maar ook veel verliezen.