Omniumverzekering: is het die meerprijs waard?

Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten.
Shutterstock Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten.
Wie met een wagen de baan op wil, moet verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) afsluiten. De verzekeraar stelt daarnaast ook verschillende omniumformules voor. Aan die extra bescherming hangt uiteraard een prijskaartje vast. Maar loont het wel om die meerkost telkens op te hoesten? We gingen het na.

BA, mini-omnium en omnium

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels aan de bestuurder van de tegenpartij wanneer u een ongeval veroorzaakt. De kosten aan de eigen wagen moet u zelf ophoesten.

Een mini-omnium biedt een extra dekking bij onder meer brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken. Is uw wagen gestolen, dan kunt u ook op een tegemoetkoming rekenen. De exacte voorwaarden verschillen van polis tot polis.

Waar de BA-autoverzekering en de mini-omnium bij een ongeval in fout enkel de tegenpartij vergoeden, staat de volledige omnium ook borg voor de eigen materiële schade. Botst u tegen uw garagepoort? Dan kunt u voor de herstellingskosten van uw wagen bij de verzekeraar aankloppen. De volledige omniumverzekering zal uw schade bij een ongeval in recht ook meteen vergoeden, waar dat bij de BA-autoverzekering bij betwisting een tijdje op zich laat wachten.

Tip: Vergelijk hier alle belangrijke omnium autoverzekeringen in België.

Wanneer is een omniumverzekering aangewezen?

Bij een autolening

Wie een autolening aangaat, doet er toch goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten. Doet u dat niet, dan moet u bij een schadegeval zowel uw afbetaling als de herstellingkosten neertellen. Worst case scenario: bij een total loss moet u nog een lening afbetalen voor een voertuig waarover u niet langer beschikt. De bank kan nota bene aandringen op de onmiddellijke terugbetaling van het resterende leningsaldo.

Waardevermindering is cruciaal

Bij de aankoop van een wagen zonder lening is het belangrijk om weten dat uw auto voor de verzekeraar in waarde daalt naargelang de tijd. Contracten die uitgaan van een aangenomen waarde leggen een aanvangsperiode van één tot drie jaar vast, waarin de verzekeraar de volledige waarde integraal uitkeert in geval van totaal verlies. Daarna geldt een afschrijvingspercentage. De formule functionele of werkelijke waarde past de afschrijving al vanaf de eerste maand toe, terwijl de optie factuurwaarde uitgaat van het werkelijk betaalde bedrag volgens de factuur, kortingen inbegrepen. De uiteindelijke vergoeding bij een total loss ligt in beide gevallen lager dan bij een aangenomen waarde.

Wanneer de verzekeraar u een voorstel doet tot verlenging van uw huidige omniumverzekering, gaat u best na hoe veel de waardevermindering op dat moment bedraagt. Als uw verzekeraar bij totaal verlies na vijf jaar nog maar de helft van de aankoopwaarde wil vergoeden, dan gaat u na of de meerkosten van een omniumverzekering opwegen tegen de waarde die u in geval van een total loss terugkrijgt. Hou er rekening mee dat uw omniumpolis de herstellingskosten wel blijft vergoeden, ongeacht de leeftijd van uw auto.

Vergelijken loont

De verzekeringspolissen verschillen sterk. Waar de ene verzekeraar een hogere premie aanrekent, zal een andere speler extra bijstand, een hogere franchise of een uitgebreidere waarborg afficheren. Wat de interessantste (omnium)autoverzekering is, hangt dus af van een pak factoren. Door voor uw specifieke persoonlijke situatie te gaan vergelijken, bespaart u vaak honderden euro’s. 

Tip: Vergelijk hier alle tarieven van autoverzekeringen.

Lees ook:

Lening voor tweedehandse auto driemaal zo duur als voor nieuwe

Zo kunt u besparen op uw verzekeringen

Autolening aan 0 procent rente: let op de valkuilen

Bronspaargids.be
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Parker

  Peter Bosmans, als eens rondgereden in Zuid-Spanje of Parijs? Zoek eens een auto zonder krassen, hier is dat een kras in je imago :-)

 • Peter Bosmans

  Als je een nieuwe wagen koopt, neem dan een omnium, zeker als je in de stad werkt of woont. In 4 jaar tijd is onze wagen 5 keer beschadigd geweest op parkings van ziekenhuis en warenhuizen, één keer zelfs door trekhaak en allemaal met vluchtmisdrijf. Kost ons 800 euro meer per jaar maar dat heb je bij de minste schade terug. Krijg je na 8 jaar een ongeluk en je bent in fout, dan is de restwaarde bij totaal verlies meestal nog een pak groter dan de verkoopwaarde van het wrak.

 • roland arents

  ik heb een mini-omnium. Een paar jaar geleden auto beschadigd door grote hagelbollen. Verzekering heeft alles, maar ook alles betaald. Rechtstreeks met de garage geregeld. Meer dan 3000 Euro voor herstelling, en mijn auto was toen al 6 jaar oud.

 • Patrick Rasschaert

  Een omnium kan interessant zijn bij een nieuwe wagen. Heb het meegemaakt GEEN omnium, camion reedt mijn geparkeerde wagen met 7500 km op de teller en 4 maand oud aan met vluchtmisdrijf. Politie niets gedaan en zaak geklasseerd. Onkosten 5000 € ten mijne laste.

 • Yvan Lissens

  In een aantal landen verplicht de bank om een volledige omnium af te sluiten als de auto met een lening werd gekocht, totdat de lenig is betaald. Bovendien gaat het "eigendomsbewijs", (een soort inschrijvingsbewijs dat ook aantoont dat jij de eigenaar bent), naar de bank totdat de lening voldaan is, met andere woorden: de bank is er eigenaar van uw auto tot de laatste betaling. Een paar maanden niet betalen en de auto wordt door de bank aangeslagen en verkocht.