Olieprijs op hoogste peil in zes maanden

Photo News
De olieprijs stond vanochtend op het hoogste niveau in zes maanden. Een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, waarin werd gesteld dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan het langdurige overaanbod van olie, gaf de prijs een zetje.

Volgens de analisten van Goldman Sachs is het langdurige overaanbod inmiddels gekanteld naar een tekort in mei, door verschillende verstoringen in de productie- en opslagketen en een robuuste vraag uit onder meer China. Dat weegt volgens de kenners op tegen de hoger dan verwachte productieniveaus van Iran en Irak.

In het eerste kwartaal was er nog sprake van een overaanbod van zo'n 1,4 miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag, rekende Goldman Sachs voor. Maar de totale productie daalde de afgelopen tijd met zo'n 2 miljoen vaten per dag door de gevolgen van de bosbranden in het Canadese Alberta en sabotage van pijpleidingen in Nigeria.

Als onder meer de genoemde productie- en opslagproblemen zijn verholpen, zal het overaanbod overigens weer terugkeren, zo denkt de bank. Goldman verhoogde zijn prognose voor een gemiddelde prijs van een vat Amerikaanse olie naar 50 dollar voor de tweede helft van 2016.

Die grens werd voor het laatst geslecht in november vorig jaar. Eerder rekende de bank nog op 45 dollar per vat voor de tweede jaarhelft.

Vandaag stond Amerikaanse olie tussentijds 1,8 procent hoger op 47,05 dollar per vat. Brent steeg ook 1,8 procent tot 48,67 dollar per vat. De olieprijs ligt daarbij overigens ver onder het niveau van de periode voordat de enorme daling werd ingezet.