Noodoproepsysteem eCall vanaf 2018 in alle nieuwe personenwagens

EPA
Vanaf 31 maart 2018 moeten alle nieuwe auto's in de Europese Unie uitgerust zijn met het noodoproepsysteem eCall. Daarover hebben het Europees Parlement en de lidstaten een vergelijk gevonden. Het systeem maakt automatisch contact met de hulpdiensten wanneer de auto betrokken raakt bij een ongeval.

Volgens de Europese beleidsmakers zal eCall mensenlevens redden omdat het systeem ervoor zal zorgen dat hulpverleners veel sneller ter plaatse zullen zijn bij een verkeersongeval. Het systeem zou er ook voor zorgen dat de interventie minder kost en files veroorzaakt door ongevallen sneller opgelost raken.

De Europarlementsleden wilden ook garanties dat eCall de privacy niet schendt en enkel gebruikt wordt voor hulpverlening. "Het systeem mag zeker niet als 'zwarte doos' gaan fungeren, maar enkel het type wagen, het type brandstof, het tijdstip van ongeval en de exacte locatie meedelen", licht N-VA-Europarlementslid Louis Ide toe.

Het akkoord kreeg groen licht in de bevoegde parlementscommissie. Indien ook het voltallige parlement en de lidstaten ermee instemmen, wordt de installatie van eCall tegen april 2018 verplicht in alle nieuwe personenwagens en lichte bedrijfswagens. Het systeem wordt in de daaropvolgende jaren mogelijk ook uitgebreid naar bussen en vrachtwagens.