NMBS stelde vorig jaar 15.267 vervolgingen in wegens niet-betaling boetes

Photo News
De NMBS stelde in 2017 15.267 rechtsvervolgingen in wegens inbreuken die reizigers begingen in 2017 en in de jaren daarvoor. In totaal stelde het treinbegeleidingspersoneel in 2017 395.421 vaststellingen van onregelmatigheden op wegens inbreuken begaan door reizigers. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot op een schriftelijke vraag van Kattrin Jadin (PFF). 

Tot de nieuwe wet tot invoering van administratieve boetes in werking treedt, berust de invordering van deze vaststellingen van onregelmatigheden op het KB van 20 december 2007. Dit omschrijft bijvoorbeeld het plaatsnemen in een trein zonder bezit van een geldig vervoerbewijs als een wanbedrijf. 

Als de minnelijke invorderingsfase mislukt moet de NMBS de inning van het geleden verlies via de rechtbank vorderen. Bellot verwacht dat de invoering van de administratieve boetes hogere invorderingscijfers zal opleveren. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Bosman

  Ge krijgt zelfs boetes als je niet op de trein zit of de trein genomen hebt. Buskaartje kwijt, aangegeven bij politie. iemand op de trein toont uw buskaartje omdat hij geen id kaart bij heeft en u betaald . Schering en inslag.Te gek maar realiteit.

 • Dave Broes

  en hoeveel inbreuken heeft de NMBS het afgelopen jaar gepleegt tov de betalende reiziger? miljoenen .....

 • Lieven Cleymans

  Wat ze niet zeggen bij pseudo onvermogenden valt niets te rapen en die blijven voor alles buiten schot

 • johan vankeirs

  Ze zijn veel te braaf met deze wanbetalers en het is steeds de gemeenschap die moet opdraaien voor die flierefluiters.Een tijdje strenge controles(ook in de WC's)want die zijn soms de ganse rit bezet.Dit zal misschien helpen tegen de zwartrijders.!