Nieuwe btw-verlaging op elektriciteit komt er niet: voorstel van sp.a’er weggestemd

iStock
De Kamercommissie Financiën heeft het wetsvoorstel van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven om de btw op elektriciteit voor de gezinnen opnieuw te verlagen van 21 naar 6 procent weggestemd. 

Enkel sp.a en PS stemden voor. De groenen en cdH onthielden zich, de Zweedse partijen (N-VA, MR, Open Vld en CD&V) stemden tegen. 

Volgens sp.a'er Vanvelthoven hebben veel mensen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij stelde voor om de btw op elektriciteit voor de gezinnen opnieuw te verlagen. Onder de regering-Di Rupo was dat lagere tarief al eens van kracht. De regering-Michel trok het tarief terug op tot 21 procent.

De vroegere "Zweedse" coalitiepartners N-VA, CD&V, Open Vld en MR stemden tegen het voorstel. De verlaging van de btw zou er volgens hen voor zorgen dat de voorziene indexering van de lonen uitgesteld wordt.
95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  grootverbruikers van elektriciteit krijgen sinds 2014 elk jaar gemiddeld zo’n 40 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds om hen te compenseren voor hun hogere energiefactuur....40 mil korting van de vlaamse belastingbetaler voor de multinational ..

 • Geert Landsman

  @Pascal Badts, er bestaat geen groene electriciteit. Dat is een 100% leugen van de sector en de Vreg!

 • Peter Jacobs

  Volgens de vlaamse wooncode moet er elektriciteit voorzien zijn in een woning,anders kan je er geen domicilie pakken.je kunt er dus niet voor kiezen zonder elektriciteit te leven;dus geen luxeproduct maar basisproduct?

 • Marc Baeyens

  De socialisten lopen een eerste verkiezingsstunt mis. Zelfs de Groen wilden hen geen steun geven.

 • Marc Van der Vloedt

  Leg uw voedselrantsoen buiten en spaar op het elektriciteit verbruik van uw (luxeproduct) ijskast, voila, weer een GROEN/ECOLO idee dat de werkende klasse kan ontzien (voor een paar dagen of tot aan de verkiezingen)