Nieuwe btw-regels doen hypotheken pieken

Het verbouwen van een woning jonger dan tien jaar wordt vanaf volgend jaar duurder.
ANP Het verbouwen van een woning jonger dan tien jaar wordt vanaf volgend jaar duurder.
Het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet is in mei fors toegenomen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector. De veranderende btw-regels vanaf 1 januari zetten veel mensen aan om renovaties uit te voeren.

Het aantal kredietaanvragen lag in mei 95 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Het overeenstemmende totaalbedrag lag 88 procent hoger. Ook de verstrekte kredieten stegen fors: 65 procent meer in aantal en 64 procent meer in bedrag.

De cijfers over de hypothecaire kredieten worden al enkele maanden beïnvloed door het stijgende aantal herfinancieringen, als gevolg van de lage rentes. Maar ook de wijzigende btw-regels zorgen voor meer kredieten. Vanaf januari 2016 veranderen de btw-regels voor wie wil verbouwen. Nu kunnen renovaties van huizen ouder dan vijf jaar van een verlaagd btw-tarief van 6 procent genieten. In januari wordt dat beperkt tot renovaties van woningen ouder dan tien jaar.

Als gevolg gaan veel mensen nog dit jaar geplande renovaties uitvoeren. Zo steeg het aantal verstrekte renovatiekredieten in mei met 60 procent.