Nieuw jaar, nieuwe wetten: dit verandert er in 2016

Photo News
Het nieuwe jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee. We doen voor u de belangrijkste wetten en maatregelen uit de doeken.

WERK

Meer paperassen
* Er komt een nieuw getuigschrift van arbeidsongeschiktheid - het formulier dat uw arts invult voor het ziekenfonds als u door medische redenen niet kan werken. De arts moet voortaan de waarschijnlijke einddatum opgeven. U moet zelf ook info invullen over uw huidige beroep. "Zo kan de adviserende geneesheer van uw ziekenfonds uw situatie beter inschatten", luidt het.

* Om sociale dumping in de vleessector aan te pakken, zal het personeel zich moeten registreren.

* De opzeggingsvergoeding van een ontslagen werknemer wordt vanaf nu berekend op basis van de opzeggingstermijn verminderd met vier weken, of de werknemer nu wel of niet aanvaardt om outplacementbegeleiding te volgen.

*Controle en sanctionering van werkzoekenden is niet langer een taak van RVA, maar van VDAB.

* Uniefs en hogescholen mogen een aanvullend economisch lessenpakket bieden, zodat studenten binnen de opleiding het attest bedrijfsbeheer kunnen halen.

* Het tarief van de sociale bijdragen van de zelfstandigen daalt van 22 naar 20,5 procent.

* De aftrek voor beroepsmatige investeringen stijgt naar 8 procent voor KMO's en zelfstandigen actief als natuurlijk persoon.

GELDZAKEN

Fiscus ziet u
* Europese banken zijn verplicht om financiële informatie over buitenlandse klanten door te geven aan de fiscale overheid. De Belgische fiscus krijgt dus automatisch een overzicht van alle rekeningen van Belgen in het buitenland.
HORECA

Zwart geld eruit
* Horecazaken met een omzet uit voeding boven 25.000 euro moeten werken met een geregistreerd kassasysteem, of kortweg 'witte kassa'. Die moet zwart geld en dus ook btw-fraude in de sector tegengaan.

MOBILITEIT

Dieselwagen fors duurder
* De belasting op inverkeerstelling (BIV) wordt opgetrokken. De stijging is het grootst voor de meest vervuilende wagens, want de taks houdt rekening met de uitstoot van CO2, fijn stof en stikstof. Wie nog een vervuilende dieselwagen koopt - nieuw of tweedehands - betaalt volgens berekeningen van Touring tot ruim 450 euro meer.

* Ook de jaarlijkse verkeersbelasting wordt vergroend. Stoot uw wagen meer uit dan 122 gram CO2 per kilometer, dan stijgt uw fiscale pk per extra gram met 0,3%. Bij elke gram onder de 122 daalt het tarief met 0,3%. Touring rekende voor dat wie bijvoorbeeld een Fiat 500 benzine koopt, gemakkelijk 25 euro minder zal betalen. Wie zich een Mercedes E-klasse diesel aanschaft, kan tot 60 euro meer betalen. Voor alle duidelijkheid: voor auto's die al in gebruik zijn, verandert er niets.

* Eigenaars van een hybride auto of een model op aardgas betalen tot 2020 helemaal geen verkeersbelasting. Bestuurders van een elektrische auto evenmin, én zij kunnen rekenen op een premie tot 5.000 euro - die evenwel beperkt is in de tijd.

* In januari en februari geeft de federatie van aardgasvoertuigen (KVBG) een premie van 1.000 euro voor wagens op aardgas (CNG).

* Treinreizigers met een beperkte mobiliteit kunnen in 18 grotere stations tot drie uur op voorhand assistentie aanvragen om op of van een trein te stappen. Voor alle andere stations moet je wél nog een dag op voorhand assistentie aanvragen. (meer info op belgianrail.be).

WONEN

Woonbonus weg
* In alle huurwoningen die meer dan 70 jaar oud zijn moeten verhuurders voortaan rookmelders plaatsen.

* Het verlaagd btw-tarief van 6% is alleen nog van toepassing voor woningen van minstens 10 jaar oud.

* De verschillende belastingvoordelen woonbonus, langetermijnsparen en gewone intresten vallen weg. In de plaats komt één enkele belastingvermindering voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2016. Voor wie al een lening afsloot vóór die datum, blijft alles hetzelfde.

* De huurprijzen van contracten die in januari worden aangepast aan de index, mogen met 1,82% stijgen.

* De energie-eisen voor nieuwbouwwoningen zijn opnieuw wat strenger. De energienorm, uitgedrukt in het E-peil, bedraagt voortaan E50. Concreet wil dat zeggen dat bijvoorbeeld uw dakisolatie meer dan 20 cm dik moet zijn. Hoe lager uw E-peil, hoe minder energie uw woning verbruikt. Er zijn ook gevolgen voor premies: een korting op de onroerende voorheffing krijgt u alleen nog bij een peil van maximaal E30. De E-peilpremie van de netbeheerders krijgt u alleen nog voor bouwaanvragen met een peil van maximaal E20.

PENSIOEN

Meer geld
* De minimumleeftijd om met vervroegd pensioen te gaan, stijgt naar 60 jaar (indien u een carrière van minstens 42 jaar heeft).

* Pensioenen die vanaf 2011 zijn ingegaan, worden verhoogd door het gebruik van de welvaartsenveloppe.

* De rendementsgarantie op aanvullende pensioenen is voortaan variabel. De opbrengst mag niet lager zijn dan 1,75% en niet hoger dan 3,75%. De rentevoet is nu ook dezelfde voor de werkgeversbijdrage en de persoonlijke bijdrage.

ENERGIE

Gedaan met gratis stroom
* De distributienettarieven voor stroom stijgen met 12 euro. Niemand krijgt nog gratis elektriciteit. Dat maakt de rekening nog eens 80 euro duurder.

* De distributienettarieven voor aardgas dalen met 20 euro.

* Electrabel heet Engie Electrabel.

WELKE VERANDERINGEN ER ZIJN OP GEBIED VAN GEZONDHEID, TAX SHIFT, HUISDIEREN, VERLONING EN VEILIGHEID LEES JE IN DE WEEKENDKRANT VAN HET LAATSTE NIEUWS. KLIK HIER EN PROEF VIJF WEKEN GRATIS