Nieuw huis gevonden, maar oude nog niet verkocht? Geen nood!

Shutterstock
Je wil een nieuwe woning kopen, maar je oude huis of appartement is nog niet verkocht. Dat kan je oplossen met een overbruggingskrediet, een lening voor een korte periode die je terugbetaalt op het moment dat je de centen van verkoop ontvangt.

Krediet lost probleem op

Veronderstel dat je op zoek bent naar een nieuwe woongelegenheid en je nu een huisje met een tuin wil, bijvoorbeeld omdat je gezin is uitgebreid met enkele kinderen. Maar dat levert meteen problemen op. Je kunt toch moeilijk al je huidige woning al verkopen als je nog niet zeker bent of en wanneer je je nieuwe droomhuis vindt. En als je het toch gevonden hebt, kun je toch moeilijk aan de eigenaar vragen om te wachten op zijn centen tot je je eigen oude pand hebt verzilverd.

Voor dergelijke zaken is een overbruggingslening in het leven geroepen. Dat is een lening die je al na een korte tijd kan terugbetalen omdat je er zeker van bent dat je binnenkort bepaalde inkomsten gaat verwerven. Dat kan de ontvangst van een erfenis zijn, de uitbetaling van een groepsverzekering, maar ook de verkoop van een oude woning.

Tijdens de looptijd van de overbruggingslening moet je alleen intresten betalen en dat voor het aantal dagen dat je van de lening gebruik hebt gemaakt. Doorgaans heeft het krediet een vaste intrestvoet, die voor de hele looptijd vastligt. De afbetaling van het kapitaal gebeurt in eenmaal bij ontvangst van de fondsen uit het incasseren van je groepsverzekering of de verkoop van je oud pand.

Looptijd verschilt per bank

De looptijd van een overbruggingskrediet varieert van bank tot bank. Zo stellen BNP Paribas en KBC een maximale looptijd van 1 jaar voorop. Bij Belfius gaat het om minimaal 6 maanden en maximum 2 jaar. En bij VDK is dat al drie jaar. In tegenstelling tot bij een vervroegde terugbetaling van een lening moet je bij het vervroegd afbetalen van de overbruggingslening geen wederbeleggingsvergoeding betalen.

Slaag je er niet in om op de uiterste vervaldag je krediet af te lossen, zal een oplossing gezocht moeten worden. Dat kan een verlenging van het overbruggingskrediet zijn, maar ook de omzetting ervan in een klassieke lening met een afbetalingsregeling.

De soepelheid waarmee overbruggingskredieten worden toegestaan, kan van bank tot bank verschillen. Zo zullen bepaalde financiële instelling pas een dergelijke lening toestaan op het moment dat je al een onderhandse overeenkomst over de verkoop van je oud pand hebt. Andere zijn dan weer iets soepeler.

Vergeet de kosten niet

Wil je weten hoeveel een overbruggingslening je kost, maak dan gebruik van onze handige berekeningsmodule.

Vergeet ook de kosten niet. Je moet rekening houden met dossierkosten en waarborgkosten. Dat kan bijvoorbeeld de inschrijving van een hypotheek zijn, maar er zijn ook andere garanties mogelijk.

Lees op Spaargids.be ook:

- Tips om de afbetaling van je woonlening draaglijk te houden
- Tommelein denkt aan kredietverzekering voor woonlening
Brussel vreest 80%-grens voor woonleningen


Bron: Spaargids.be