Exclusief voor abonnees

Nederlander heeft miljoenen in handen met een simpel plantje dat buxus vervangt

rv
Per toeval heeft Ronald Stolwijk uit het Nederlandse Boskoop (Zuid-Holland) goud in handen. Een plantje waar hij ooit als gok een licentie op nam, blijkt nu de ideale vervanger voor de buxushaagjes die overal worden kaalgevreten. 

Hij is gifgroen, heeft een zwart kopje en opvallende donkere lijnen op zijn lichaam: de rups van de buxusmot. Gehaat door tuinliefhebbers die smullen van kaarsrecht gesnoeide buxushaagjes, maar geliefd door Ronald Stolwijk uit Boskoop en Alexander van Oploo uit Bavel, Noord-Brabant. Want dankzij deze rups die specifiek zoekt naar buxus, floreert hun handel in de Ilex Crenata Dark Green als nooit tevoren.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Julien

  Beste Rayam, buxustopiary of vormsnoei stamt uit de middeleeuwen en werd door de monikken in binnentuinen gekweekt... het is dus een deel van onze westeuropese cultuur...

 • Rayan El Arami

  Ik begrijp niet wat mensen zien in dergelijke onnatuurlijk geknipte toestanden. Geef mij maar een tuin met planten en struiken in hun natuurlijke vorm. Veel mooier!

 • Geert Vlasschaert

  Wij hebben onze buxus planten regelmatig behandeld en hebben op dit ogenblik weinig of geen problemen, onze buxus planten komen er door. Maar er is wat werk aan en de tuinier van vandaag die een mooi huis en tuintje wil is meestal ook nogal lui.

 • PETER PERMENTIER

  Ilex grenata dark green is een gevestigde en in de natuur groeiende plant van Japan, hoe kun je dan hierop een patent plaatsen? Nu ja t'is een Nederlander zeker, zoals de tulpen ook een plant was van Amsterdam...beetje nuchter blijven SVP

 • Wim Offermans

  Buxus kan perfect behandeld worden, 4 maal ecologisch behandelen tussen juni en oktober en er is geen probleem meer. Mail buxusgoossens in Oostkamp ( heb geen belang in die firma het enige wat ik met hen heb is erkentelijkheid en behoud van mijn buxus.)