Nederland gaat kleine spaarders minder en grote spaarders meer belasten

ANP
Nederlanders met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de 100.000 euro worden daarover juist zwaarder belast. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt.

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van het Financieel Dagblad. De Nederlandse fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot een 100.000 euro een vermogensrendementsheffing - dat is het percentage dat spaarders worden geacht te verdienen - van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Boven de 100.000 tot een miljoen wordt het rendement verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen Nederlanders die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken. De maatregel zou in 2017 moeten ingaan en maakt deel uit van de herziening van het belastingstelsel.