Na mogelijk kortere frieten, nu ook kleinere chips door droogte

De chips in de zakjes van Lay's zal de komende maanden mogelijk kleiner zijn.
RV De chips in de zakjes van Lay's zal de komende maanden mogelijk kleiner zijn.
Chipsfabrikant Lay's meldt dat de chips in haar zakjes de komende maanden mogelijk kleiner zal zijn. "Consumenten zullen dit echt zien, en daarom willen we ze waarschuwen", zegt een woordvoerder. Door de droogte en hitte in de zomer oogsten boeren minder en kleinere aardappels. Het gevolg: kleinere chips in de zakjes.

Er zijn dit jaar 30 tot 50 procent minder aardappelen dan normaal. Pepsico, het moederbedrijf van Lay's, spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Onze vaste groep telers zal dit seizoen minder en kleinere aardappels oogsten", zegt Japo Ouwerkerk van Pepsico. "In onze fabriek in Veurne gebruiken we vooral aardappels die geteeld worden in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Door de droge zomer zijn er tekorten, en de aardappels zijn zichtbaar kleiner." 

Het bedrijf zal dus ook aardappelen moeten inkopen op de vrije markt, maar door de slechte oogst is ook daar de prijs flink gestegen. De eerste notering ging van start aan 250 euro. Volgens Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom (federatie van aardappeltelers), is dat de hoogste prijs in 30 jaar. Of ook chips de komende maanden duurder zal worden, is nog niet duidelijk, omdat ook supermarkten en winkeliers mee de prijs bepalen.

Toch verwacht Lay's niet dat het de productie van bepaalde smaken zal moeten stoppen wegens het tekort aan aardappelen. "Onze fabriek blijft draaien. De chips zal gewoon kleiner zijn."

Eerder schroef ook al Croky in haar fabriek in Moeskroen door de verminderde aanvoer wel al een deel van haar productie terug. "Om onze bestverkopende smaken zoals de Bolognese, Paprika en Pickles op peil te kunnen houden, werd de aanmaak van enkele artikels 'on hold' gezet", zei Tom Demeyer, directeur marketing bij Croky, daar begin augustus over.
Ook aardappeltelers zelf klagen over de slechte oogst. Daarnaast werd tijdens de zomer al duidelijk dat de droogte ook voor kleinere frieten kon zorgen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Mertens

  Als er Veel tomaten aardbeien paprikas en veel andere groenten zijn heb ik nog NOOIT een echte prijsdaling gezien . WEL dat ze duizende tonnen gewoon laten wegrotten . of op de velden gewoon kapot freezen.

 • Walter Mertens

  Johan . de silos liggen nog half vol van vorig jaar . die gaan nu mee aan dubbeleprijs. Rampenfonds . en de nieuwe ook dubbel zo duur . dus win win win is X3 .

 • Johan Van Biesen

  De droogte is erkend als natuurramp en de compensaties krijgen ze allen voor dit ongemak, dus kan er geen kwestie zijn van prijsverhoging, dat is dan puur bedrog! Als de prijzen toch verhoogd worden moeten we allen deze producten boycotten, tot de prijzen terug zakken, anders heeft het geen zin om te klagen.

 • Christian Delgoffe

  Mij moeten ze dan eens uitleggen hoe het komt dat je in Frankrijk vlak over de grens deze week 10 kg nieuwe aardappelen kon kopen voor 4 Euro ?

 • Jan Boden

  Alleen de briefkes om te betalen zullen groter worden.