Na de fraudemails, de fraude-WhatsAppjes

Een vals promobericht van de Efteling. Wie korting wil, moet zijn bankgegevens opgeven.
Efteling/ANP Een vals promobericht van de Efteling. Wie korting wil, moet zijn bankgegevens opgeven.
Het aantal gevallen van valse bankberichten waarin onder andere naar bankcodes en andere privégegevens wordt gevraagd, is met 60% gestegen in het eerste kwartaal. Bankenfederatie Febelfin waarschuwt dat oplichters nieuwe methodes gebruiken om slachtoffers te maken.

In de eerste drie maanden van dit jaar verloren al 1.361 slachtoffers meer dan 1,95 miljoen euro aan phishingmails die zogezegd van banken komen. Al gaat het niet langer enkel om mails, maar ook om frauduleuze sms'en, WhatsApp-berichten of oplichters op tweedehandssites en sociale media zoals Instagram en Facebook. "Fraudeurs sturen in naam van winkels berichten met kortingen of wedstrijden rond die niet echt zijn", zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. Dat gebeurde onlangs nog toen er een valse promoactie van de Efteling circuleerde op WhatsApp. Een andere methode is misbruik van online zoekertjes. "Verkopers op tweedehandssites krijgen dan een berichtje van een 'geïnteresseerde koper'. Via een link lokt hij verkopers naar een valse site waar ze hun bankgegevens moeten ingeven."

Het is niet altijd gemakkelijk om echte berichten van valse te onderscheiden. "Toch moeten de mensen maar één belangrijk advies onthouden: een betrouwbare instelling vraagt je code nooit. Geef ze dus nooit door", aldus Marchand. Wie een phishingmail krijgt, stuurt die best door naar verdacht@safeonweb.be. Elke bank heeft ook een e-mailadres dat begint met 'phishing@' gevolgd door de naam van de bank om fraude te melden. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  Moest ik alle miljoenen gekregen hebben die mij via mooie verhaaltjes zijn beloofd, dan zat ik op mijn eigen jacht ergens Champagne te slurpen. Gelukkig ben ik bij de eerste generatie PC gebruikers die ook af en toe iets lezen wat er op deze wereld zoal scheefloopt. Bedriegers, meestal uit Afrika, proberen en vinden meestal nog altijd iemand die toehapt, geldzucht maakt dan ook blind en daardoor veel slachtoffers.

 • Loesje Vranken

  Niks door sturen Mijnheer Peeters, nooit, zelf naar de bank gaan.

 • Erwin De Meyer

  Ik kreeg deze boodschap ook via Whatsapp en zelfs van iemand die niet bij mijn contacten stond. Whatsapp er gelijk afgesmeten !

 • dol de peeze

  @Frankie Van Damme nee als je op de link klikt is er nog geen zak gebeurt, je moet eerst een formulier invullen dat je uiteraard niet invult.

 • Michael Bigot

  Niets is gratis ........dat is al een eerste goede reactie op dit soort mails.