Na de bierprijs nu ook een hogere frisdrankprijs vanaf maandag?

ANP XTRA
Nadat eerder al bekend raakte dat de bierprijs op 1 januari zou stijgen, wordt nu mogelijk ook de frisdrank duurder in 2018. Althans, als de producenten beslissen de verhoogde accijnzen door te rekenen aan de consument.

Op 1 januari stijgen de accijnzen op frisdrank. Het huidige accijnstarief bedraagt 6,8133 euro per hectoliter, en dat stijgt op 1 januari tot 11,9233 per hectoliter. Per liter gaat het om een verschil van 5,1100 cent. 

Indien de producenten de verhoging doorrekenen aan de klanten, zou een blikje frisdrank, inclusief de BTW, afgerond 2 cent meer kosten, een flesje frisdrank van 0,25 liter 1 cent en een fles van 1,5 liter 8 cent.

Of de prijzen voor de consument automatisch mee zullen stijgen is nog niet duidelijk, aangezien de producenten de verhoging ook zelf kunnen opvangen.

De accijnzen voor gearomatiseerde waters, zonder toegevoegde suikers of andere zoetstoffen (zoals Chaudfontaine Fusion, Spa Touch en andere) blijven onveranderd.
130 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jaaki van den hoek

  geen probleem Frankrijk is niet ver

 • Lodewijk CAENEN

  En dan blijven stemmen voor Francken en NVA, omwille van het immigratiebeleid, maar vergeten dat ze geen euro overhouden om nog een boterham te eten. Niks NVA voor mij.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Wie dicht bij de grens woont weet wat te doen....

 • Daniel Bamps

  Bij de invoering van de euro zou er voor de condument niks duurder worden. Welke politiekers hebben dat destijds aan het plebs verteld. 1 ding weet ik zeker , het was niemand van de NVA want die bestond toen niet. Degenen die Nu op de NVA schieten zijn degenen die ons toen voorgelogen hebben.

 • Cyriel Van De Pol

  Wij kopen al lang alles net over de grens , lekker goedkoop tegen over hier . En onze polletiekers met hun koppen in de krant , dat de begroting in orde is met een overschot , maar zo kan een kind uit het eerst studiejaar het ook , ze maken alles zo duur en stelen zo veel als nodig van de werkmens tot dat het plaatje klop , en dan in het groot verkondigen dat ze goed werk geleverd hebben , de schaamte voorbij .