N-VA wil af van verplichte sluitingsdag en pleit voor langere openingsuren winkels

De Meir in Antwerpen
Photo News De Meir in Antwerpen
N-VA wil de wet op de openingsuren aanpassen. De partij wil winkels de mogelijkheid geven om steeds tot 21 uur open te zijn. Ook de verplichte sluitingsdag zou wegvallen, als haar wetsvoorstel goedgekeurd wordt. Dat schrijft De Zondag.

Vandaag kunnen winkels, niet gelegen in een toeristisch centrum, open zijn van 5 uur tot 20 uur. Op vrijdag en op werkdagen vóór een feestdag kan dat tot 21 uur. N-VA, die federaal nu in de oppositie zit, wil van die uitzondering de regel maken. De partij wil ook af van de verplichte sluitingsdag.

De wijziging zal volgens de partij bijvoorbeeld meer vrijheid geven aan de handelaars en een betere combinatie tussen werk en gezin toelaten. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel, die het wetsvoorstel samen met partijgenoot Werner Janssen indiende. “De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Handelszaken nog meer onder druk”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft grondige twijfels bij het voorstel van N-VA. De ruimere openingsuren zullen de handelaars nog meer onder druk zetten, zegt de organisatie.

Volgens de zelfstandigenorganisatie zullen de ruimere openingsuren er niet in slagen de handelaar meer vrijheid te geven en een betere combinatie tussen werk en gezin toe te staan. NSZ betwijfelt ook dat de handelaars hun omzet zouden zien stijgen.

De aangehaalde voordelen van het N-VA-wetsvoorstel voor de handelaar zijn “zeer kort door de bocht” en “zullen vooral zorgen voor heel wat personeelsproblemen”. Met een krappe arbeidsmarkt zal het voor de handelaars geen evidentie zijn om personeel te vinden voor de atypische openingsuren. Bovendien vreest NSZ ook een hogere personeelskost.

We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven

“We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in een persbericht.

De kleinhandel moet daarentegen wel mee zijn met e-commerce, besluit het NSZ, en dat combineren met de fysieke winkel. Consumenten shoppen immers steeds meer online, buiten de reguliere openingsuren. “De indieners zouden beter handelaars hierin ondersteunen dan te zeggen dat zij nog meer op atypische uren moeten open zijn.” 

“We zijn absoluut tegen en wij niet alleen”

Ondernemersorganisatie Unizo moet niet weten van het N-VA-voorstel om de wet op de openingsuren aan te passen. De handelaars zijn absoluut tegen en de huidige regelgeving biedt al voldoende mogelijkheden, reageert topman Danny Van Assche.

“We zijn absoluut tegen en wij niet alleen. Bij een bevraging eind vorig jaar in de hele sector was meer dan 70 procent van de handelaars tegenstander van verruimde openingsuren en het afschaffen van de verplichte sluitingsdag”, reageert gedelegeerd bestuurder Van Assche. Een “non-issue”, klinkt het.

Volgens Unizo wordt nu in de meeste gevallen geen gebruik gemaakt van de opening tot 21.00 uur. “Wat nut heeft het, als er nauwelijks gebruik van gemaakt wordt?”, dixit Van Assche. De regeling zorgt ook voor bescherming voor de handelaar en voor een duidelijk onderscheid met de nachtwinkel.

De wekelijkse rustdag stoort niemand. Het is niet nodig om naar een ‘24 op 7'-samenleving te gaan

Het afschaffen van de wekelijkse rustdag zal er dan weer voor zorgen dat de handelaar heel moeilijk kan concurreren met de groothandel. “Oneerlijke concurrentie. De wekelijkse rustdag stoort niemand. Het is niet nodig om naar een ‘24 op 7'-samenleving te gaan.” Van Assche wijst daarbij ook op de e-commerce.

Voor het openen op zondag bestaan nu reeds verschillende mogelijkheden, zoals de koopzondagen of de regeling in de toeristische centra, onderstreept Van Assche. “Vrijheid blijheid, leidt tot rusteloosheid voor de handelaar.”

Comeos wel vragende partij voor ruimere openingsuren

Comeos, de Belgische federatie van de handel, steunt het voorstel van N-VA wel. Tot nu toe was de sectororganisatie, die bijvoorbeeld de grote supermarkten en winkelketens vertegenwoordigt, geen vragende partij. Maar die positie is aan het veranderen. “Nu zijn de geesten aan het evolueren. We staan open voor meer flexibiliteit”, reageert CEO Dominique Michel van Comeos. 

“We zijn vragende partij voor latere openingsuren. Het geeft tenminste de mogelijkheid dat te doen. Het is niet meer van deze tijd om dat te omkaderen in een strikt kader”, zegt Michel. Hij hanteert dezelfde argumenten voor de verplichte sluitingsdag. De winkel is nu een infrastructuur die de winkelier nu zomaar één dag volledig niet kan gebruiken, klinkt het. “Maar dit heeft niets te maken met het recht dat iedereen heeft om één dag per week niet te werken”, benadrukt hij. De sociale wetgeving staat er los van.

Volgens Comeos zijn er vele landen die dergelijke regels niet meer hanteren. “En we willen er niet automatisch gebruik van maken, maar het geeft wel de mogelijkheid.”

Levenskwaliteit 

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer stelt zich vragen bij het voorstel van N-VA. “Het evenwicht tussen de economische verzuchtingen enerzijds en de levenskwaliteit van de werknemer en de zaakvoerder anderzijds lijkt men hier uit het oog te verliezen”, zegt de volksvertegenwoordiger.

Vercamer, die ook verwijst naar de negatieve reacties van enkele werkgeversorganisaties, is niet overtuigd dat er nood is aan een aanpassing van de wet. “Moeten we echt evolueren naar een maatschappij waar élke winkel heel de tijd open is? Grotere ketens kunnen dit misschien bolwerken, maar dit is niet eerlijk voor kleine zelfstandigen, die wellicht geen extra omzet zullen draaien maar gewoon minder tijd hebben voor zichzelf en hun gezin.”

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer
Photo News CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer

Het voorstel “knaagt vooral aan de levenskwaliteit van kleine zelfstandigen en hun werknemers”, zegt de CD&V’er, “zonder een aantoonbaar voordeel in hun belang”. En er zijn werknemers nodig die in de zaken willen staan.

Ook Vercamer verwijst tot slot naar de mogelijkheden volgens de huidige regels. Kleine warenhuizen kunnen door afspraken in de distributiesector bijvoorbeeld al open zijn op zondagvoormiddag en er zijn ook de koopzondagen. En recentelijk werden al de regels voor zondagswerk in de toeristische sector aangepast, “maar met voldoende aandacht voor de zondagsrust van werknemers”.
214 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Peeters

  Dan zullen er meer flexibel moeten werken voor de mensen met kinderen die moeten ook opgevangen worden. enz .Als deze op zaterdag en zondagen werken en met feestdagen moeten kinderen dan in de week vrij zijn ik die moeten ook hun ouders zien. Niemand werkt van 8 u tot 20 u 7 op 7.

 • Marc Camp

  Ik ken een zelfstandige die open is van 9:30 tem 2 a 3:00 s’nachts. Mens ziet er niet uit. Heeft verschillende kwalen te wijten aan dit gegeven. Reden van het open zijn is de concurrentie die met personeel kunnen werken, terwijl hij dit amper kan. Welk leven heeft deze mens? Leg mij dit uit! Wordt dit de toekomst, het voorbeeld van leven? Of is dit enkel voor slaven!

 • leen hanssens

  Kai van Nieuwenhove, dat heeft met het geloof te maken in Nederland, de gereformeerde kerk. In de grensgebieden zijn alle winkels open in het weekend.

 • Maurice Dubois

  Volgens sommige zou een winkelbediende 7 op 7 liefst 24 uur per dag paraat moeten staan en dat liefst nog aan een laag loon want anders worden de producten duurder, zodat zij die zich blijkbaar belangrijker vinden dan een winkelbediende kunnen winkelen wanneer hun dat past. Leuk

 • Eric Loyens

  En de volgende stap van nva is het versoepelen van de lonen om zaterdag of zondag te werken zonder toeslagen om van te kotsen