Met deze manier van sparen haalt u een veel hoger rendement

Illustratiebeeld
Thinkstock Illustratiebeeld
Wie op zoek is naar een manier om zijn/haar spaargeld wat meer te laten renderen, mag de tak21- en tak23-spaarverzekeringen niet over het hoofd zien. Ze zijn misschien wat minder bekend, maar bieden toch enkele voordelen ten aanzien van andere beleggingsproducten.

De tak21- en tak23-verzekeringen kunnen perfect als spaarproducten gebruikt worden. Ondanks hun gelijkaardige namen, zijn ze wel wat verschillend qua 'karakter'.  

De troeven van een tak21

Houdt u van zekerheid? Dan past een tak21-verzekering goed bij u.

1. U bent beschermd door een depositogarantiestelsel

Stel dat uw verzekeraar de boeken moet sluiten, dan blijft uw kapitaal beschermd tot 100.000 euro.

2. Het rendement is hoger dan dat van de spaarboekjes

De tak21 General Self Life Dynamico leverde vorig jaar een nettorendement van 2,05% op - een flink pak hoger dan de 0,01% die u op veel spaarrekeningen krijgt momenteel. Bovendien is het rendement gewaarborgd, met daarbovenop soms een winstdeelname, afhankelijk de financiële resultaten van de verzekeraar.

3. U kan een andere begunstigde kiezen

De begunstigde kan ook iemand anders dan de verzekerde zijn. In dat geval volstaat het om een overlijdingsdekking in de polis mee te nemen.

4. U geniet een fiscaal voordeel

Als u de tak 21-verzekering gebruikt om voor uw pensioen te sparen of in het kader van langetermijnsparen, geniet u een fiscaal voordeel. U moet aan het einde van de rit wel belasting betalen op het gespaarde bedrag. Sluit u een tak 21-verzekering af voor langer dan acht jaar, dan ontloopt u de 30% roerende voorheffing.

Vergelijk de tak21-verzekeringen hier.

TIP: Met het oog op een optimale flexibiliteit is het verstandig om uw spaarboekje niet helemaal buiten spel te zetten. De hoogste rendementen voor dit product vindt u hier.

De troeven van een tak23

Voor wie graag wat meer risico neemt.

1. Het rendement ligt potentieel hoger 

Het rendement van een tak23 hangt  namelijk af van de onderliggende beleggingen die aan de polis zijn gekoppeld.

2. Met of zonder kapitaalbescherming?

Wilt u toch geen al té grote risico’s nemen, dan bestaan er tak 23-levensverzekeringen met kapitaalbescherming. Bij gewone beleggingsfondsen is dat uitgesloten. U krijgt uw kapitaal op de vervaldag gegarandeerd terugbetaald. In tegenstelling tot bij een tak23 zonder kapitaalsgarantie, betaalt u dan wel roerende voorheffing.

3. Met of zonder vaste looptijd?

Als er geen eindvervaldag is, dan betaalt de verzekeraar uit wanneer de verzekeringnemer sterft.

4. U kan, net zoals bij een tak21, een andere begunstigde kiezen

Op die manier zijn beide verzekeringen ook interessant voor uw successieplanning.

5. U geniet een fiscaal voordeel

Vergelijk de tak23-verzekeringen hier.

TIP: Wilt u zelf de vergelijking maken of uw risico’s spreiden, dan vindt u hier een lijst van beleggingsplannen voor periodiek beleggen.

Lees ook:

Welke kosten hebt u bij een tak21-spaarverzekering?

Ontdek de mogelijkheden van een tak21-spaarverzekering

Sparen via een levensverzekering

Bron: spaargids.be
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lysens Peter

  Eerst de zonnepanelen onzin en nu weer de bal ernstig mis geslagen. Spaargids is duidelijk niet de plaats waar je moet zijn voor DEGELIJKE info. Beschamend....

 • fien De Coninck

  Waarschijnlijk geschreven door een verzekeringsmaatschappij die vergeet te vermelden dat je eerst 2% aan vadertje staat moet betalen. Beleg zelf op beurs en mijd de retail-banken die zich vetmesten met uw geld.

 • Jef Cartouche

  Passé composé. Sparen is voor de rijken. Niet voor het arme plebs dat meer en meer naar het proletariaat verglijdt.

 • Katrien Van Vosselen

  Wie kan er vandaag de dag nog sparen?

 • Johan Ongena

  De melancholie komt weer boven als ik denk aan die mooie tijd dat we zo nog eens wat konden sparen, dat we zo nog eens wat opzij konden leggen :-)