Merkproducten in ons land alsmaar duurder dan in de buurlanden

Merkproducten zijn in ons land duurder dan in de buurlanden.
Merkproducten zijn in ons land duurder dan in de buurlanden.
Vorig jaar betaalden Belgische consumenten voor identieke producten gemiddeld 13,4 procent meer in de supermarkt dan in Duitsland, 12,9 procent meer dan in Nederland en 9,1 procent meer dan in Frankrijk. Het gaat dan vooral om merkproducten. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van het Prijzenobservatorium.

Ten opzichte van een vorige analyse in 2013 zijn de verschillen in prijsniveaus nog toegenomen. Verse groenten en fruit, die niet in de analyse zijn opgenomen, zijn gemiddeld wel goedkoper bij ons dan in de buurlanden.

De prijsverschillen met de buurlanden worden in de hand gewerkt door minder gunstige aankoopprijzen en -voorwaarden, onder meer door de relatief kleine omvang van ons land. Daarnaast zijn er de hogere belastingen en de hogere loonkosten, al worden die laatste gecompenseerd door een hogere productiviteit per werknemer. Ook de beperkte schaalvoordelen vormen een verklaring.

Voor het geheel van de bewerkte levensmiddelen betaalde de Belgische consument in 2017 meer dan in de buurlanden. De prijzen lagen in België respectievelijk 11,7 procent, 10,3 procent en 10,2 procent hoger dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Van de gemeenschappelijke producten met Nederland kostte 70,4 procent meer in België. Voor Frankrijk en Duitsland was dit respectievelijk voor 66,6 procent en 67,0 procent van de gemeenschappelijke producten het geval.

Ook voor de niet-voedingsmiddelen betaalde de Belgische consument in 2017 meer dan in de buurlanden. Vooral ten opzichte van Duitsland had de Belgische klant een nadeel: hij betaalde 24,4 procent meer. Ook met Nederland en Frankrijk was er een prijsverschil van respectievelijk 14,5 procent en 5,6 procent. Maar liefst 77,4 procent van de gemeenschappelijke producten kostte meer in België dan in Duitsland. In vergelijking met Nederland en Frankrijk liep dit op tot respectievelijk 69,3 procent en 59,9 procent.

"Opeenstapeling"

"De opeenstapeling van taksen, heffingen en de loonkostenhandicap maken voeding en dranken in België duurder dan in de buurlanden", melden Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en BABM, de vereniging van merkartikelfabrikanten. Ze zeggen in de cijfers uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium hun analyse bevestigd te zien.

"De reële loonkostenhandicap voor Belgische voedingsproducenten bedraagt ook na de taxshift nog steeds 17,5 pct ten opzichte van onze buurlanden. Ook de energiekostenhandicap en de opeenstapeling van taksen blijven Belgische bedrijven parten spelen", klinkt het. 

Volgens Chris Moris, directeur-generaal van Fevia hebben die handicaps "onvermijdelijk als gevolg dat prijzen in ons land duurder zijn en dat grensaankopen jaar na jaar stijgen". "Met onze hoge kwaliteit, innovatie en diversiteit compenseren we gedeeltelijk die prijsverschillen, maar op termijn ondergraven we hiermee ons concurrentievermogen. Tegelijk blijven de winstmarges van producenten dalen en zien ook supermarkten zich geconfronteerd met te krappe marges", aldus Moris. Fevia en BABM steken de hand uit naar handelsfederatie Comeos en de retailers om "in de gehele keten te bekijken hoe we inefficiënties samen kunnen aanpakken".

Discussie

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet deze ochtend aan VRT NWS weten de belangrijkste supermarktketens in ons land uit te nodigen voor een discussie over de prijsverschillen met onze buurlanden. Peeters wil een verantwoording horen en dringt aan op een daling, klinkt het.
196 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joan lute

  We moeten gewoon eerlijk durven erkennen dat België stilletjes aan het duurste land van de wereld wordt.

 • Marc Len

  Kris Peeters wil een verklaring horen waarom het elders goedkoper Is. Tja, als je altijd blind blijft voor eigen falen zal er nooit iets veranderen. Enkel Australië kent meer regelgeving maar een eiland heeft geen buren waar de slimme consument kan gaan winkelen. Regerings malloten, verlaag het aandeel dat jullie heffen op arbeid . Dit is geen heffing, tis diefstal. Een uur werk kost een ondernemer 35+€ , dit terwijl de werknemer er +-10€ aan overhoud.

 • Bob walraedt

  Hogere loonkosten van onze ministers,

 • Steve Renard

  In wat voor een land leven we. Liegen , bedriegen en bestelen. En dan zijn ze verwonderd dat we aankopen doen in buitenland. Verleden jaar 368 € aan boetes opgelegd gekregen. Als afstraffende tegenmaatregel elektro aangekocht: boete inbegrepen 116 € uitgespaard.

 • Germaine De Boes

  Wij gaan de grens (NL)over voor diesel,boodschappen en zoveel meer...Gedaan met vadertje staat te spekken zolang dat wanbeleid duurt dus het zal voor altijd zijn!!